Siniša Mali
Foto: Alo/Foto: Ministarstvo finansija

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas u Vladi Srbije sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem o daljem sprovođenju reformi u Srbiji u cilju daljeg razvoja procesa evrointegracija.

Sastanku su prisustvovali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Siniša Mali

Foto: Ministarstvo finansija

 

Na sastanku je ocenjeno da Srbija mora snažno da nastavi dalje reforme i razvoj, a Mali je zahvalio na podršci koju Srbija u tom procesu dobija od Evropske unije, saopštilo je ministarstvo.

"Naš cilj je da nastavimo da rastemo i razvijamo se. Veliko je zadovoljstvo videti Vas u Beogradu, hvala na svoj dosadašnjoj podršci", rekao je ministar.

On je istakao da je Srbija kroz sve mukotrpne reforme koje je do sada sprovela, ali i kroz posvećenost daljem reformisanju svakog segmenta društva pokazala u poslednjoj deceniji svoju odlučnost da ostane na evropskom putu i pridruži se jedinstvenom evropskom tržištu na kome je i do sada ostvarivala najznačajnije ekonomske interese kroz trgovinsko partnerstvo.

Siniša Mali

Foto: Ministarstvo finansija

 

"Samo u poslednjih deset godina uspeli smo da od zemlje koja je bila na dnu lestvice evropskih zemalja postanemo jaka, rastuća ekonomija sa perspektivom daljeg natprosečnog rasta u godinama kada je osnovno odličje svih ekonomija usporavanje", rekao je Mali.

On je Varhejiju predstavio aktuelne ekonomske pokazatelje Srbije rečima da se beleži rekordno niska nezaposlenost uz rekordnu zaposlenost te da je nivo javnog duga u ovom trenutku 47,6 odsto BDP-a dok evrozona beleži zaduženost od oko 89 odsto BDP-a.

Mali je poručio da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 odsto te da se u prošloj godini slilo 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija.

Kao bazu budućeg rasta Mali je označio organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO čiji će Srbija biti domaćin 2027. godine, ali i Program "Skok u budućnost - Srbija 2027".

"Posvećeni smo reformama, bez ugrožavanja investicionog ciklusa koji smo započeli, u čemu je svaka podrška dobrodošla", istakao je ministar finansija u Vladi Srbije.

On je sa Varhejijem razgovarao o daljim prioritetima reformske agende koju Srbija sprovodi, a gde je energetski sektor označen kao jedan od najvažnijih u kome se transformacija mora ubrzati.

Komesar je čestitao ministrima na imenovanju, izrazio nadu da Srbija ostaje posvećena svom evropskom putu i ohrabrio novu vladu da iskoristi trenutni zamah proširenja i sprovede neophodne reforme, uz podršku Evropske unije.

Komesar Varheji je dodao da je EU nedavno usvojila Plan rasta u vrednosti od šest milijardi evra za podršku partnerima sa Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, pozdravio je rad Srbije na Reformskoj agendi i podsetio na mogućnosti koje se tako pružaju Srbiji u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, uključivanja u Jedinstveno tržište Evropske unije i pristupnih pregovora.

Komesar je ponovio da Ekonomski i investicioni plan u vrednosti od 30 milijardi evra već daje rezultate.

Plan je da se unapredi povezanost transportne, energetske i digitalne infrastrukture u okviru Zapadnog Balkana. EU je već mobilisala više od polovine paketa, ulažući u Srbiju skoro 6,2 milijarde evra, donoseći opipljive koristi građanima i privredi.

Na primer, EU finansira modernizaciju srpskih železnica, obezbeđujući finansijski paket od 2,2 milijarde evra samo za brzu prugu Beograd-Niš.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (16)

Loading
Ghh

14.05.2024 16:24

Ovaj susret može dodatno ojačati međunarodni ugled Srbije kao pouzdanog partnera.

Uii

14.05.2024 16:27

Ovakva saradnja sa EU donosi veće mogućnosti za ekonomski razvoj.

Aca

14.05.2024 16:27

Srbija jača svoju ekonomiju. I to je dobro za narod koji očekuje povećanje plata i penzija.

Simko

14.05.2024 16:28

Siniša Mali odlično razume odnose u svetu. I naspram toga sugeriše kako treba da se radi

Dejo

14.05.2024 16:28

Ministar Mali je odličan. Ima i znanje i iskustvo.

Jasmina

14.05.2024 16:29

Srbija pokazuje svoju odlučnost da ostane na evropskom putu zahvaljujući predanosti ministra Malog i njegovog tima.

Hana

14.05.2024 16:29

Podržavam reforme. One su osnov za rast i bolji život.

Kristina

14.05.2024 16:30

Važno je da Srbija nastavi sa reformama, a ministar Mali jasno pokazuje da je spreman da se uhvati u koštac sa izazovima.

Sonja

14.05.2024 16:30

Ovo je važna ravnoteža koja se mora postići kako bi se osiguralo da reforme podrže ekonomski rast i razvoj, bez ugrožavanja stabilnosti i poverenja investitora.

Marko

14.05.2024 16:32

Pozdravljamo ministra Malog na održavanju sastanka sa komesarom EU i njegovom posvećenošću daljem razvoju Srbije.

Mila

14.05.2024 16:33

Ministar Mali je ključna figura u ostvarivanju ekonomskih ciljeva Srbije, a njegova posvećenost reformama je od suštinskog značaja.

Mihajlo

14.05.2024 16:36

Investicije iz EU su ključni pokretači ekonomskog razvoja i modernizacije Srbije.

Miloš

14.05.2024 16:40

Ova vlast se ne boji da sprovodi reforme bez obzira na sve jer one na kraju donose boljitak svim građanima

Bilja

14.05.2024 16:43

Jačanje odnosa sa EU nam omogućava povećanje plata i bolji ekonomski rast

Tea

14.05.2024 16:46

Nama je bitan ekonomski razvoj zato jačamo odnose sa EU

Nemanja

14.05.2024 16:46

Rezultati postignuti u saradnji sa EU, poput smanjenja javnog duga i povećanja zaposlenosti, pokazuju da je integracija u evropske strukture efikasan put ka ekonomskom razvoju i modernizaciji društva.