ODLAZEĆI PREDSEDNIK ČEŠKE MILOŠ ZEMAN PORUČIO: Srbija među par mogućih posrednika za mir u Ukrajini!
EPA/MARTIN DIVISEK

- Rat očigledno neće završiti totalnim porazom jedne od dve zaraćene strane tako da će nastati primirje a posle njega mir. Tu mora neko da posreduje. S aspekta relativno neutralne pozicije između obe strane to može da bude Kina, Turska, Srbija, Izrael, Austrija o čemu sam razgovarao sa predsednikom Van der Belenom i Mađarska o čemu sam razgovarao sa Katalin Novak - kazao je Zeman za portal Parlamentnji listi.

ODLAZEĆI PREDSEDNIK ČEŠKE MILOŠ ZEMAN PORUČIO: Srbija među par mogućih posrednika za mir u Ukrajini!

Alo

 

Potpredsednica parlamenta Sandra Božić je komentarišući izjavu Zemana za Alo! poručila da su mir i stabilnost trajno i neupitno opredeljenje Srbije.

- Neutralno vođenje spoljne politike, iako vrlo izazovno, ispostavilo se kao najmudrija odluka kroz koju nas vrlo hrabro i uspešno vodi predsednik Aleksandar Vučić. Srbija je u ovim najtežim i nepredvidivim vremenima uspela da održi, čak i zabeleži napredak u ekonomiji, rastu i razvoju naše zemlje i ostane verna svojim čvrsto ustanovljenim principima neutralnosti. Predsednik Zeman je mudar državnik koji je ostavio značajan trag u istoriji i svoje države ali i u međunarodnim odnosima. U Srbiji je prepoznao državu koja kao garant stabilnosti regiona, mudrom politikom Aleksandra Vučića može da doprinese i očuvanju svetskog mira - rekla je ona i dodala:

- To samo govori u prilog činjenici da je predsednik Srbije sa svojim vrlo ozbiljnim političkim kapitalom u međunarodnim odnosima i svetskoj politici prepoznat kao državnik čiji potezi i odluke zaslužuju poštovanje i predstavljaju garant mira i stabilnosti regiona, ali i Evrope. Zato Srbija svakako može biti viđena u ulozi pregovarača za, nadam se, što skoriji prestanak sukoba u Ukrajini.

ODLAZEĆI PREDSEDNIK ČEŠKE MILOŠ ZEMAN PORUČIO: Srbija među par mogućih posrednika za mir u Ukrajini!

Alo

 

Narodni poslanik Vladimir Marinković smatra da bi to bilo dobro za obe strane, ali i za našu zemlju.

- Tačno je da Srbija, koja je u prijateljskim odnosima i sa Ruskom Federacijom i može da predstavlja čvrst most u procesu potencijalnih mirovnih pregovora. Srbija bi na taj način jačala i svoju geopolitičku poziciju i održala renome države koja može da bude pouzdan partner ključnim svetskim silama koje naravno imaju različite i suprotstavljanje interese. Tu moram da navedem primer pregovora koji su se vodili između Talibana i zvaničnog režima u Avganistanu koji su bilo sve samo ne laki – rekao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading