"KAMENI CVET" PROPADA Hrvati zatiru spomenik jasenovačkih žrtava, zajednička grobnica kao šetalište
Tanjug

Tako je i sa sačuvanom kompozicijom voza koja je dovozila stradalnike u najsuroviji logor u Evropi tokom Drugog svetskog rata, kao i sa stazom od pružnih pragova koja vodi do monumenta. "Kameni cvet" polako zaposeda mahovina, na nekim delovima polako ga načinje zub vremena, a pragovi na stazi i dva od četiri vagona vidno su oštećeni.

Ovo je bio prvi utisak ekipe "Novosti" koja je u nedelju posle podne, baš kada se razbuktao diplomatski rat koji je Hrvatska povela protiv Srbije, posetila Spomen-kompleks "Jasenovac", podignut uz uže područje najvećeg stratišta Srba, Jevreja i Roma - koncentracionog logora III Ciglana Jasenovac.

Osim što je pokošena trava, gotovo da ništa drugo ne ukazuje da stručnjaci vode računa o kompleksu. Niži kameni delovi spomenika, kao i prostor na kojem su humke, postali su svojevrsno "šetalište" i za decu, a i za odrasle. Posetioci nikakvim natpisom nisu obavešteni da su "zeleni brežuljci" zapravo zajednička grobnica žrtava jezivog ustaškog logora, i da to ne čine.

Muzej nije radio

U blizini "Kamenog cveta", 1968. godine otvoren je Memorijalni muzej sa stalnom i povremenim postavkama o ustaškom logoru Jasenovac. Naša ekipa htela je da ga poseti, ali je bio zatvoren jer prema letnjem radnom vremenu subotom i nedeljom radi od 10 do 16, a radnim danima od 9 do 17 časova. Zimi pak radi od ponedeljka do petka od 9 do 16 časova, dok vikendom ne radi. Za pojedinačne posete ulaz je besplatan.

Jedini trag o radu stručnjaka je ploča na jednom od vagona "voza smrti" na kojoj piše: "Restauratorske radove izvršio je 2008/09. god. RPV Remont i proizvodnja željezničkih vozila d.o.o. Slavonski Brod". Ali, 13 godina kasnije, metalne delove "izjeda" korozija, daske vagona su popucale, a na njima prepoznatljiv "trag" koji nastaje kad žižak izjeda drvo.

Ni staza od pružnih pragova koja od asfaltnog puta vodi do "Kamenog cveta" nije u boljem stanju. Pragovi su napukli i okrnjeni, polako trule, imaju mnogo udubljenja i ispupčenja, pa po njima mora vrlo pažljivo da se hoda. Jasno je da odavno nisu premazani odgovarajućim sredstvom za zaštitu drveta, naročito onog koje je neprekidno izloženo uticaju svih vremenskih uslova.

S gorkim utiscima krenuli smo iz Jasenovca, jer osim stalnih pokušaja Hrvatske da umanji stvarni broj žrtava u ustaškoj fabrici smrti, sada se stvorio i novi utisak - da se polako zatire i jedini spomenik stotinama hiljada jasenovačkih mučenika.

Komentari (0)

Loading