SAJBER NAPADI Realna pretnja
Foto: Alo!

Nakon toga je svet bio izložen hakerskim napadima, uglavnom su u pitanju bile krađe identiteta i novca, iznude da bi se povratila kontrola nad računarom ili zloupotreba ukradenih podataka.

Poslednjih desetak godina sajber napadi postaju mnogo ozbiljniji kako su digitalne tehnologije postale sastavni deo života. Napadi novije generacije imaju i direktne trenutne fizičke posledice. Prvi sajber napad sa fizičkim posledicama vezuje se za 2010. godinu, kada je sajber napadom izraelske službe bezbednosti navodno uništeno iransko nuklearno postrojenje zahvaljujući ubačenom virusu u centrifuge tokom procesa proizvodnje. Nakon toga je potvrđeno desetak ozbiljnih sajber napada sa fizičkim posledicama.

Tome je prethodila prava salva hakerskih napada na Ukrajinu 2017, koja je postala poligon za testiranje sajber napada sa fizičkim posledicama sa akcentom na prekid energetske mreže. Američko ministarstvo pravde je 17. juna 2020. objavilo poternice za tri pripadnika Sektora 16 FSB za sajber napade na kritičnu infrastrukturu u SAD, koji su doveli do prekida rada stotina benzinskih stanica, gasovoda itd. Slično se desilo i 2021. godine, kada su hakeri preko jedne američke kompanije koja se bavi proizvodnjom softvera blokirali stotine benzinskih stanica kompanije „Colonial Pipelines“, koja je morala da isplati 4.250.000 dolara kako bi povratila kontrolu nad računarskim sistemom.

Predsednik Putin je u toku Saveta za nacionalnu bezbednost RF maja ove godine saopštio da je Rusija izložena ogromnom broju sajber napada sa zapada, gde su mete medijske kuće i državne institucije, i da će Rusija nastojati da zameni sve softvere i hardvere iz uvoza domaćim.

Prema javno dostupnim podacima, sve je počelo kada je grupa hakera uspela da ukrade špijunski softver američke agencije NSA „EternalBlue“, namenjen za Microsoft Windows, i da ga objavi. Ubrzo, grupa ruskih hakera od dela tog programa stvara botnet virus NotPetya, koji, kada se instalira u nekom računaru, preuzima isti. Pomoću njega možete sve što i vlasnik računara, ali i da stvarnom vlasniku blokirate pristup. Instalira se ukoliko posetite sajt gde je skriven, instalirate aplikaciju u kojoj je skriven ili otvorite sumnjiv imejl. Sličan je softver Pegasus, koji se instalira tako duboko u telefon da je za otkrivanje potrebno izuzetno znanje.

SAJBER NAPADI Realna pretnja

Shutterstock

 

Do tada neko drugi ima pristup telefonu i po potrebi uključuje mikrofon i sve kamere kako bi pratio i snimao šta se dešava u blizini. Iz svega navedenog, imejlovima sa dojavama bombi treba pristupiti pažljivo i savetovati se sa stručnjacima iz oblasti sajber bezbednosti, kako bi se izbegla situacija da su oni samo paravan za instaliranje nekog od pomenutih virusa koje bi neprijatelji Srbije aktivirali po potrebi.

Nijedno bezbednosno pitanje više nije samo nacionalno već, u najmanju ruku, regionalno, pa je međunarodna saradnja neophodna u prevenciji, razmeni iskustava, naročito među državama koje su povezane energetskom mrežom kakav je naš slučaj. Sajber napad na gasovod imao bi snažne posledice po Srbiju ove zime, napad na EPS umanjio bi šanse S. Makedoniji da dobije pomoć na zimu itd.

Na državnom rukovodstvu je da, u skladu sa politikom Srbije, odluči da li postati deo Centra EU za odbranu od hibridnih pretnji u Helsinkiju ili na krilima Otvorenog Balkana inicirati regionalni centar. Blokada katastra je skupo plaćena lekcija i mora se shvatiti ozbiljno i biti podstrek za bolju sajber zaštitu državnih institucija i privatnih kompanija koje moraju imati odgovarajući tim spreman da detektuje, reaguje i brzo sanira posledice sajber napada. Jednostavno, kako smo naučili gde se i kako bezbedno prelazi ulica, tako moramo naučiti gde se i kako bezbedno koristi internet.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading