PRESTOLONASLEDNIK IZ LONDONA OPTUŽIO KRALJEVIĆE DA GA NE POŠTUJU: Princ besan na sinove: Obrukali ste me!
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Nedavnu abdikaciju princa Petra Karađorđevića u korist njegovog mlađeg brata Filipa pozdravili su pojedini članovi šire porodice, određene političke stranke, deo javnosti, ali ne i njihov otac prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, koji je čak i javno osuo paljbu po svojim sinovima. Privatno su, kako saznajemo, pale i mnogo teže reči poput tih da su ga obrukali, te je pitanje da li će se ti odnosi ikada izgladiti...

Iako je Petar izjavio da je o svojoj „nepokolebljivoj odluci“ zvanično obavestio i svog oca i patrijarha SPC Porfirija, ispostavilo se da on za svoj postupak nije imao očev blagoslov.

PRESTOLONASLEDNIK IZ LONDONA OPTUŽIO KRALJEVIĆE DA GA NE POŠTUJU: Princ besan na sinove: Obrukali ste me!

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

 

Da nešto nije u redu videlo se i prilikom samog čina, koji se odigrao u Španiji gde Petar i živi, kada je bilo upadljivo odsustvo prestolonaslednika Aleksandra i njegove supruge Katarine. U Sevilji je uz sinove tog dana bila njihova majka, princeza Marija da Glorija od Orleana i Bregance i vojvotkinja od Segorbe, i očuh Ignacio, vojvoda od Segorbe.

Aleksandar se u tom momentu nalazio u dalekom Londonu gde se, kako saznajemo, oporavlja o nedavne operacije kičme, odakle je poslao saopštenje u kom, želeći sve najbolje u budućnosti najstarijem sinu, naglašava da njegovo povlačenje nije sprovedeno u skladu sa tradicijom kraljevske porodice i da je to pitanje prebrzo pokrenuto.

Desničari slave: Dobili smo kralja!

Gotovo sve stranke i pokreti koji su desno orijentisani ocenili su da je abdikacija na presto princa Petra Karađorđevića potez koji vodi računa o budućnosti monarhije u Srba i da je Filip Karađorđević budući kralj Srbije.

- Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u kraljevskom dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starešine porodice, uz blagoslov naše svete crkve i uz učešće Krunskog saveta u procesu, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine - naveo je između ostalog on.

Petar Karađorđević saopštio je u četvrtak da je odluku da abdicira doneo jer je „u interesu dinastije da princ naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji“, a da on „svoj život nastavlja u Sevilji“.

Princ Mihailo: Podrška za Filipa!

Prvi član porodice Karađorđević koji je komentarisao promenu prava na eventualnu vladarsku poziciju bio je princ Mihailo Karađorđević, sin kraljevića Tomislava i unuk kralja Aleksandra I, koji je pružio punu podršku novom princu nasledniku Filipu.

- Duboko verujem da će Filip životom u Srbiji i svojim zalaganjem dati izuzetan doprinos našoj zemlji, našem narodu i našem društvu - naveo je princ Mihailo Karađorđević.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Fuj

03.05.2022 07:24

Nosite se more! Koji kraljevi!? Idite u englesku i njima nudite svoje "titule i vrijednosti". Ostavite ovaj narod na miru.

Zeljka

03.05.2022 07:38

Ne,mi nismo dobili kralja,mi imamo jednog sposobnog,jakog i postovanog Predsednika kojeg cijeni i srpski narod!A,Predsjednik se zove Aleksandar Vucic!

Mirko

03.05.2022 08:44

Ko je ovde lud? Koji crni kraljevi i prestolonasledniku u REPUBLICI ?

hm

03.05.2022 09:00

Šta ovi glume, kome su oni kraljevi i prinčevi? Teško da mogu ubosti na karti gde je Srbija a o poznavanju srbskog jezika da i ne pričamo ali ne odustaju od titulanja.

Rile

03.05.2022 09:16

Kakav bre prestolonaslednik? Mi smo republika. Oko cega se svadjaju ovi ljudi?

Ljubiša

03.05.2022 11:50

Je l' im se obratio na srpskom, ili engleskom (maternjem) jeziku?