MLADIĆEVO STANJE SVE TEŽE U Hagu kriju generalove nalaze i čime ga leče!
Tanjug

Kako kaže njegov sin Darko, Ratko Mladić u poslednje vreme ima ozbiljne probleme sa šećerom i bubrezima.

- Šećer mu je stalno visok. Ne znamo da li mu daju terapiju, a ne zna ni on. Ništa mu ne govore. Samo mu donesu u kesici lekove da popije, a on ne zna ni koji su ni za šta su - kaže Darko.

- Uglavnom, šećer mu ne spada. Imamo vrlo šture informacije, jer nam i dalje ne dostavljaju njegove nalaze i lekarske izveštaje. On je tražio da se sva ta medicinska dokumentacija pošalje meni i advokatskom timu, ali ništa još nismo dobili.

Darko kaže da je utvrđeno i da generalu bubrezi loše funkcionišu, da gubi proteine, ali da ništa detaljnije ne znaju.

- Čujemo se sa njim stalno telefonom, a dva puta nedeljno možemo i da razgovaramo preko jedne video-aplikacije. To im je u pritvoru odobreno pre godinu dana. On je prilično malaksao i dosta vremena spava. Moja majka mu je krajem jula bila u poseti. Konačno su posle godinu i po dana dozvolili da ga neko iz porodice poseti u pritvoru. Bila je četiri dana i ona je tada praktično i saznala da on ima te nove zdravstvene probleme.

General Mladić u pritvoru konstantno ima neke zdrvastvene probleme. Pre godinu i po dana operisao je i benigni tumor na debelom crevu. Iako je operacija dobro urađena, on je i pre i posle nje mesecima imao lošu krvnu sliku. Gvožđe mu je strahovito opalo. Nakon reakcija i pismenih upozorenja njegovih branilaca, na kraju je dobio neophodne transfuzije krvi.

Osim ovoga, Mladića muči i visok pritisak i za to već godinama prima terapiju.

Poslednjih godina se i slabije kreće, jer brzo malaksa. Tako, iako može da se šeta i pre i posle podne u zatvorskom dvorištu, on često izbegne tu mogućnost i ostane u sobi da se odmara.

Inače, u pritvoru je proteklih godina pregurao nekoliko blažih moždanih udara, koji su ostavili promene na njegovom mozgu, a što su utvrdili srpski lekari pregledajući naknadno dostavljene snimke, alalize i pojedine lekarske izveštaje. Takođe, tamo je preživeo i jedan infarkt.

ČEKA NA PREBACIVANJE

Ratko Mladić osuđen je 8. juna pravosnažno u Mehanizmu za krivične sudove u Hagu na doživotnu robiju, uz suprotno mišljenje jedne sudije iz veća. General sad u pritvoru u Sheveningenu čeka da predsednik suda odluči u koju će zemlju biti prebačen na izdržavanje zatvorske kazne. Prema dosadašnjoj praksi, haški osuđenici su na prebacivanje čekali između jedne i dve godine. On je više puta izjavio da "ne priznaje satanistički haški sud, koji ne donosi pravne, već političke odluke" i da je "zarobljenik NATO, protiv kojeg se borio".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading