SVETI NIKOLAJ PREDSKAZAO NA KRŠTENJU DA ĆE BITI ČUVAR SRPSKIH SVETINJA: Irinej ima blagoslov da brani Kosovo!
EPA/GEORGI LICOVSKI

 

O pismu episkopa istočnoameričkog Irineja Džejku Salivenu, savetniku predsednika SAD Džozefa Bajdena, i njegovoj snažnoj borbi za očuvanje srpskih svetinja na KiM još uvek se priča u javnosti, a to je jedna do tema i na Saboru SPC, koji je u tok

Manje je poznato da je ovog episkopa Sveti Nikolaj Velimirović blagoslovio na krštenju i time je, kažu poznavaoci crkvenih prilika,  predskazao da će tada krštena beba Mirko Dobrijević biti srpski vladika koji će čuvati naše nasleđe na Kosovu i Metohiji. Vladika Irinej Dobrijević je rođen u Klivlendu u Americi, ali vaspitavan je u svetosavskom duhu i odgajan u srpskim patriotskim krugovima. Školovao se na dva najuglednija teološka univerziteta u SAD - „Sveti Vladimir“ (Njujork) i „Sveti Tihon“ (Pensilvanija).

SVETI NIKOLAJ PREDSKAZAO NA KRŠTENJU DA ĆE BITI ČUVAR SRPSKIH SVETINJA: Irinej ima blagoslov da brani Kosovo!

Vladika Irinej FOTO: SPC

 

Duhovni otac vladici Irineju bio je jedan od najvećih velikana savremenog pravoslavnog bogoslovlja - otac Aleksandar Šmeman. Sveti Nikolaj Velimirović nasledio je od našeg velikana Mihajla Pupina najjače i najkvalitetnije kontakte sa najuticajnijim porodicama u SAD, a onda je te kontakte nasledio od njega i vladika Irinej Dobrijević. Ovaj episkop se decenijama bori za Kosovo i Metohiju. Bio je šef Kancelarije Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora, član je Jasenovačkog odbora i Stalnog misijskog odbora Svetog arhijerejskog sinoda i Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora. Imao je zapaženu ulogu kao izvršni direktor Kancelarije za spoljne poslove Srpske pravoslavne crkve u Vašingtonu. Bio je jedan od ključnih učesnika u poseti verskih vođa iz SAD Jugoslaviji 1999.Podsetimo, vladika je pozvao Salivana da se založi za povlačenje podrške SAD kosovskim vlastima zbog neprestanog progona Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda. U pismu se posebno osvrnuo na aktuelne probleme manastira Visoki Dečani, podsetivši da se 19. maja ove godine na-vršava peta godišnjica od pravosnažne odluke najviše sudske instance te južne srpske pokrajine kojom se manastiru vraća oteta zemlja. Za sve ovo vreme kosovski Albanci otvoreno odbijaju da sprovedu odluke svojih sudova i ignorišu pozive međunarodnih institucija i diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja na Kosovu i Metohiji da bez odlaganja vrate manastirsku zemlju. Vladika je Bajdena pozvao da sagleda trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji sa stanovišta flagrantnih kršenja ljudskih prava i verskih sloboda Srba.

Na Saboru se juče češljali finansijski izveštaji

Sveti arhijerejski sabor, kojim prvi put predsedava novi poglavar SPC patrijarh Porfirije, u utorak je na početku radnog dela zasedanja usvojio dnevni red, a tokom jučerašnjeg dana podnošeni su i čitani eparhijski izveštaji, prvenstveno finansijski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading