Šaip Kamberi
Foto: Alo/Printscreen/Youtube

Prema preliminarnim rezultatima, pobedu je odneo opozicioni Front za promene, a jedan od njihovih lidera Arber Pajaziti sebe vidi na mestu predsednika Opštine. Taj Front osvojio je 19,17 odsto glasova, što im je donelo osam odborničkih mesta u parlamentu u kojem ima 41 mesto, a to znači da će morati da potraže koalicione partnere.

Na čelu opštine Bujanovac više od dve decenije smenjivali su se Nagip Arifi (Demokratska partija) i Šaip Kamberi (Partija za demokratsko delovanje), sada jedini Albanac u Skupštini Srbije. Do nedeljnih izbora, vlast su činili predstavnici upravo ove dve partije, DP i PDD, kao i Pokret za demokratski progres.

Kamberijev stranački kolega, kandidat PDD Ragmi Mustafa, inače savetnik zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija, u nedelju je osvojio najmanje glasova od svih albanskih stranaka. Stranku koju predstavlja podržalo je 11,59 odsto birača (četiri mandata), iako je jedini dobio podršku Aljbina Kurtija.

aljbin kurti

 

 

 

Arifijeva Demokratska partija osvojila je 13,53 odsto glasova, čime je dobila pet odborničkih mesta, dok je Pokret za demokratski progres osvojio 17,53 odsto glasove, odnosno osam mandata.

Lista okupljena oko SNS osvojila je 16,69 odsto glasova (sedam odbornika), Grupa građana "Dr Dejan Stojanović Meče" - 9,25 odsto (četiri mandata), Stranka pravde i pomirenja Usamea Zukorlića - 6,18% (dva odbornika), lista "Promene sad za naše selo i grad" - 3,4 odsto glasova (jedan mandat).

Izbori će se ponoviti na tri biračka mesta, od koji su dva u gradu, gde uglavnom glasaju Srbi. Po svemu sudeći, Srbi će u lokalnom parlamentu ima 13 odbornika, koliko ih je bilo dosad.

 

Partija za demokratsko delovanje, koju je u Preševu predvodila Ardita Sinani, Kurtijeva savetnica, osvojila je najviše mandata u toj opštini - 11 mesta. Opštinom je do izbora upravljao Privremeni organ kojeg je imenovala Vlada Srbije.

Novosti

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading