aljbin kurti
Foto: Printscreen

Šamarčina za bezumnika iz Prištine stigla je sa njemu dobro poznate adrese, iz Madrida. I to u trenutku kad se ponadao da je njegova lažna država nadomak toga da je zvanični Madrid prizna. Ali, ajmo hronološki...

Počelo je tako što su Španija, Irska i Norveška priznale Palestinu kao državu. Zašto i kako, to je već druga priča, međutim, istog trenutka prištinski mediji, analitičari, Kurtijevo okruženje, pa svakako i sam premijer lažne države, primili su se, kako bi se to narodki reklo, da je sledeći potez vlade u Madridu da i njih prizna. Naravno, to nadanje je bilo glupo iz mnogo razloga za svakog ko iole poznaje (geo)političke prilike, ali u Prištini se baš i ne mogu pohvaliti nekim znanjem na tom planu (da je drugačije ne bi doživeli nedavno onakav fijasko u Savetu Evrope).

Uglavnom, Kurti i njegova klika povukli su paralelu i već spremali slavlje što će ih priznati jedna od pet država Evropske unije koje to nisu učinile (uz Španiju tu su još Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka). Ubrzo je, međutim, usledio hladan tuš iz Madrida, upravo ona šamarčina koju smo pomenuli u naslovu i na početku teksta.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da su "tzv. država Kosovo i Palestina različiti slučajevi" i da zbog toga Španija ne menja stav po pitanju nepriznanja nezavisnosti Prištine, iako je ranije istog dana priznala državu Palestinu.

- Situacija u Palestini je drugačija. Priznavanje države Palestine ne utiče na teritorijalni integritet Izraela, jer ta teritorija nikada nije bila pravno deo države Izrael - rekla je savetnica za medije u španskom Ministarstvu spoljnih poslova Elena Aljarila Kortezon. 

Ona je istakla da je odluka Španije o priznanju države Palestine doneta u skladu sa međunarodnim pravom, principima Povelje Ujedinjenih nacija i rezolucijama Saveta bezbednosti UN. 

I tako je pukao balon. A čim je pukao, usledili su mnogobrojni komentari razočaranih Albanaca na društvenim mrežama u kojima je mnogo toga negativnog izrečeno o Aljbinu Kurtiju. Tako je premijer lažne države upao u zamku koju je sam napravio. Ispostaviće se - za sebe...

Sličan scenario, podsetimo, viđen je i kada je u pitanju Grčka. Mesecima su prištinski mediji spekulisali da će Atina priznati njihovu samoproglašenu nezavisnost, nazivajući Grčku najslabijom karikom među EU državama koje imaju stav da je Kosovo i Metohija isključivo južna srpska pokrajina. I nije da i u samoj Grčkoj nije bilo nekih glasova u pravcu toga da treba priznati Kosovo, međutim, u jednom trenutku je Kirijakos Micotakis, premijer te države, razvejao sve sumnje jasnom izjavom da Grčka ne menja svoj stav po tom pitanju. I tako je i bilo i nema najava da će se u skorije vreme nešto promeniti.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Neša

30.05.2024 16:09

Lako je zalepiti šamar, a teško je njega isterati i skinuti ga sa trona!