Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

 

Srbi na Kosovu i Metohiji poslednjih meseci izloženi su stravičnom teroru od strane vlastodržaca u Prištini na čelu s Aljbinom Kurtijem i bukvalno nijedno veče na počinak ne mogu da odu spokojni jer ne znaju šta se može desiti.

Noć između četvrtka i petka u Kosovskom Pomoravlju u opštini Ranilug za tri srpske porodice bila je paklena jer su im u dvorišta ubačene bombe i samo pukom srećom niko nije nastradao. Nimalo nije slučajno ni to što su mete bile kuće u kojima žive predstavnici Srpske liste.

SRBI ĆE PATITI I PLATITI

Najpre je oko 2.20 sati eksplozivna naprava bačena u dvorište kuće Vladice Aritonovića, zamenika predsednika opštine Ranilug. Potom je druga bomba desetak minuta kasnije bačena je na kuću Srđana Ristića, direktora predškolske ustanove.

Uništene kuće

kancelarija za KiM

 

 

Treća bomba, koja nije eksplodirala, bačena je na kuću Zorana Ristića, direktora Centra za socijalni rad.

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je da su napadnuti ljudi iz Srpske liste kako bi se zastrašili i naterali da napuste svoja ognjišta, a sve sa ciljem etničkog čišćenja Srba koje Kurti kontinuirano sprovodi.

Prema rečima Petkovića, radi se o brutalnom zastrašivanju predstavnika SL koji dolaze svega nekoliko dana nakon pretnji Aljbina Kurtija da će Srbi i Srpska lista da „pate i plate“.

OBELEŽJA TERORIZMA

- Kurti je svoj naum počeo da ostvaruje prvo hapšenjem trojice Srba, a sada vidimo i da su na tri srpske kuće bačene bombe. Očekujemo da se ovi mučki napadi na predstavnike Srpske liste najozbiljnije shvate i istraže, jer šalju jasnu poruku i pretnju Srbima da napuste svoja vekovna ognjišta - rekao je Petković.

Naveo je da će Kancelarija o tim sinhronizovanim i osmišljenim napadima obavestiti i međunarodne predstavnike jer ovakva dela s obeležjima terorizma ne smeju olako da se shvate.

Meta i nepokretna starica

U četvrtak uveče je takođe kamenovana i kuća Bosiljke Nojić (77) u Gnjilanu u blizini gradskog groblja pri čemu joj je polomljen prozor.

Starica je slabo pokretna i živi sa zetom koji se nedavno doselio kod nje nakon što je prodao svoju kuću.

Nojići su povratnici, došli su ponovo 2009. godine i jedina su srpska porodica u tom delu grada. Bili su na meti višestrukih napada Albanaca od povratka u Gnjilane.

Ne daju im ni lekove

Na putu između Bistrice i Leposavića na KiM u četvrtak je priveden i maltretiran G. P., koji je upravljao vozilom sa lekovima i medicinskim materijalom iz centralne Srbije.

- Vozilo u kome se nalazio medicinski materijal je konfiskovano - rekao je zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Severna Mitrovica Veton Eljšani.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading