petković
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

"Nažalost, poruke Aljbina Kurtija i njegovih posilnih i danas nam pokazuju koliko je Prištini malo stalo do obzira humanosti i stvarne normalizacije odnosa, već svako pitanje pa i potragu za 1.618 nestalih koriste za dnevno političku borbu, umesto da prestanu sa opstrukcijama primene Deklaracije o nestalim osobama što čine već četiri meseca", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kako je rekao, Beograd je pokazao najveću moguću spremnost kada je reč o nastojanjima da se utvrdi sudbina nestalih ili pronađu njihovi posmrtni ostaci: Priština je od nas tražila pretrage na 23 lokacije i pozitivno je odgovoreno je na sve zahteve a s druge strane, Beograd je tražio pretragu na 10 lokacija na Kosovu i Metohiji, ali je Priština pozitivno odgovorila na svega jedan zahtev.

"I to pokazuje jasnu sliku ko je spreman na saradnju kada je potraga za nestalima u pitanju, a ko ovu temu bezočno zloupotrebljava iznoseći neistine i laži", naveo je Petković.

On je saopštio je da je rešavanje sudbine nestalih lica stvar civilizacijske zrelosti jednog društva i da Beograd nikada nije to pitanje tretirao drugačije nego kao etičko i duboko humano.

"Priština, međutim, nikada nije iskreno želela da se pitanje nestalih reši, jer konstantni su pokušaji da se žrtve politički instrumentalizuju", napomenuo je direktor vladine Kancelarije za KiM. "Smatramo da je rešavanje pitanje nestalih jedan od preduslova pomirenja i prevazilaženja tegobnog nasleđa prošlih ratnih sukoba, i da je nehumano i neumesno da se ova tema, umesto za pomirenje, koristi za produbljivanje međuetničkog jaza na Kosovu i Metohiji i stvaranje novih podela – a Priština to permanentno čini", naveo je Petković.

Izrazivši nadi da će naredni Međunarodni dan nestalih biti dočekan uz postojanje konsenzusa da je pristojan i odgovoran odnos prema nestalima i pijetet prema bolu koji osećaju brojne porodice, bez obzira na njihovu nacionalnost, naša zajednička civilizacijska obaveza, Petković je još jednom apelovao na Prištinu da obustavi praksu politike zloupotrebe žrtava.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading