ŠAMAR LAŽNOJ DRŽAVI OD ČLANICE EU Bolna istina u lice prištinskih separatista
EPA

"Naš stav o nepriznavanju (tzv.) Kosova je principijelan i dosledan i to ne samo zbog toga što imamo sličan problem. Da bismo bili kredibilni, moramo se rukovoditi doslednim i principijelnim stavovima, u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Teofilaktu za današnju "Politiku".

Upitan da li Kipar trpi neke posledice zbog takvog stava, ambasador je kazao da kada vitalni nacionalni interesi takozvanih malih država nisu u skladu sa interesima drugih, uglavnom "većih igrača", određeni pritisci ili posledice se moraju predvideti.

"Bez obzira na ekonomske ili druge posledice, države ne bi trebalo da donose odluke pod pritiskom", naveo je Teofilaktu.

Ambasador, koji je na kraju svog diplomatskog mandata, dodao je da Kipar u skladu sa politikom EU podržava dijalog Beograda i Prištine i zajedno sa ostalim članicama insistira na punoj primeni odredaba koje se tiču srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Kipar je jedna od pet zemalja članica Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova, a nedavno je glasao protiv aplikacije tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading