SRPKINJA S KOSMETA Ko je koordinatorka upravljačkog tima koja je kost u grlu Prištine: Danijela Kurtijeva noćna mora
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Kako je izjavila nakon toga u obraćanju novinarima, prištinska delegacija prezentaciju je ispratila ne samo uvredama, već i nipodaštavanjem i podsmesima. Očigledno, mnogo im je smetala činjenica da je statut napravljen onako kako je i dogovoreno 2013. i 2015. godine u dva briselska sporazuma.

- Da nije bilo predsednika Aleksandra Vučića, nastao bi potpuni haos. On je zbog njihovog ponašanja burno reagovao - istakla je, i dodala:

- Stalno je to bio neki podsmeh, odnosili su se prema nama podrugljivo, s nipodaštavanjem i omalovažavanjem, prvo prema nama kao ženama, na šta je predsednik reagovao. Kada smo ušle u salu koleginica Belović i ja, predsednik je rekao: „Gde ste, moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije!“ I tu je nastao haos, zašto se koristi taj izraz.

ČLANICA ODBORA

A ko je Danijela, žena koja je Kurtiju i Bisljimiju zagorčala briselsku noć i koja im je, po svemu sudeći, kost u grlu s obzirom na to da je već juče ujutru iz Prištine saopšteno da je smenjen upravljački tim, što je, naravno, potpuno nelegalno i bez ikakvog pravnog osnova.

Vujičićeva je poslanica u Skupštini Srbije sa liste SNS i članica je Odbora za Kosovo i Metohiju. Živi u Kosovskoj Mitrovici, zbog čega je i postala deo upravljačkog tima. Politikom je počela da se bavi 2001. Na prvim lokalnim izborima nakon Briselskog sporazuma, 2013. godine, predvodila je listu Građanska inicijativa - Srpska. Još jedan mandat odbornice u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica dobila je i nakon lokalnih izbora 2017, kao predstavnica Srpske liste.

Rođena je 1978. godine, pravnica je i magistar komunikologije. Do 1999. živela je u Prištini. Na Radio Prištini imala je autorsku emisiju za mlade. Bila je i volonterka Unicefa. Iz Prištine je 1999. izbegla u Kruševac, odakle se nešto kasnije preselila u Kosovsku Mitrovicu, gde i danas živi.

Bila je savetnica za međunarodnu saradnju u kabinetu ministra za finansije i privredu Srbije i direktorka pokrajinske Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na sednici Narodne skupštine u septembru 2022, kojoj je prisustvovao Vučić, emotivnim govorom ućutkala je nasrtaje dela opozicionih poslanika.

- Pola svoje porodice sam izgubila 17. marta 2004. godine. Niste me odbranili. Nemojte meni govoriti o nezavisnom Kosovu, jer je za vas ono odavno nezavisno - poručila je tada Danijela, i dodala da su se Srbi s Kosova i Metohije pre dolaska Aleksandra Vučića na vlast osećali kao da su teret državi Srbiji.

VELIKI PRITISCI

A govoreći o pravljenju statuta, ona je istakla da je prištinska strana dve nedelje unazad vršila pritiske na upravljački tim.

- Imali su pet godina da se konsultuju s nama o svemu. Mi smo bili otvoreni pre pet godina za saradnju, ali poslednje dve nedelje punimo naslovne strane svih albanskih medija kako ne želimo saradnju i kako nas ministar za lokalnu samoupravu zove preko Fejsbuk naloga - navela je ona.

Kako je rekla, toliko o njihovoj ozbiljnosti i odgovornosti da oni zaista žele da uspostave ZSO.

Potpuno bezakonje: Priština raspustila upravljački tim

Ni deset sati nakon okončanja razgovora u Briselu, Priština je, s Aljbinom Kurtijem na čelu, donela jednostranu i protivpravnu odluku da raspusti upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO. Kako je objasnio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, na to ni Kurti ni njegov takozvani ministar za lokalnu samoupravu nemaju nikakvo pravo.

- Mandat upravljačkog tima ne završava predstavljanjem nacrta Statuta ZSO, već upravljački tim ima važnu ulogu u samom procesu formiranja ZSO, sve do uspostavljanja zajednice. Očigledno je da je Kurti ovom skandaloznom odlukom prekinuo proces formiranja ZSO - ocenio je Petković.

Petković: Kurti ne želi ZSO, ali ne želi ni mir

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je posle ove runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu jasno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi formiranje Zajednice srpskih opština, kao ni mir.

- Plašim se kako će se dalje razvijati situacija na KiM. To je bio i prvi utisak predsednika Aleksandra Vučića i visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Žozepa Borelja, koji je rekao da su na severu KiM otvoreni putevi za nekakve nove krize - naveo je Petković.

On je naveo da s prištinske strane postoji negiranje svega dogovorenog sporazumima iz 2013. i 2015. godine kada je reč o formiranju ZSO i da je jasno da Kurti ne želi nikakve razgovore, već nove sukobe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading