HIL ODVALIO KURTIJA! "Znamo zašto su Srbi napustili institucije!"
Foto: Tanjug/FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

To je poručio ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil u intervjuu za beogradske medije.

Na pitanje da li to znači da da postoje garancije da će Vlada u Prištini ispuniti obavezu formiranja ZSO, Hil je odgovorio da "garancije leže u samom prosecu."

- Vlada Kosova se složila da učestvuje u tom procesu, njihove vođe pokazuju da će tako sigurno biti i gospodinu Lajčaku i Evropskoj uniji, ali takođe i Sjedinjenim Državama i to da će će se pobrinuti o ovim problemima koje je im je postavila i Evropska unija. Najvažnija stvar je formiranje Zajednice srpskih opština. Ovo uključuje u celosti ne tako puno ljudi. Ne govorimo o nekom velikom broju ovde, već govorimo o Srbima sa Kosmeta kojima je potrebno da znaju kakva će im budućnost biti, koja su im prava, koje su im odgovornosti i koji žele da budu u mogućnosti da žive u miru. Formiranje Zajednice srpskih opština je veoma dobra ideja. Posmatrajući 2013. godinu, rekao bih da je to sada još bolja ideja.

Zašto se toliko čekalo na sve to?

Moraćete da pitate ljude iz prošlosti jer sam ja tu samo godinu dana. Ali da, mislim da svi mi koji to posmatramo se pitamo zašto sve nije urađeno ranije. Mnogi kažu da je potreban taj pritisak da bi se ostvarilo, ali po mom mišljenju najvažnije je to šta je najbolje za svakoga, a najbolje za sve je da se ima čista situacija, da Srbi koji žive na Kosovu toliko dugo godina, znaju kakva im je budućnost. Treba da znaju kakvi su im odnosi sa Prištinom, ali takođe i sa Beogradom. Mislim da je vreme da se pokrene sve. Istoričari mogu da pričaju o tome zašto nije urađeno do sada, ali mi koji se sa time suočavamo u sadašnje vreme i koji gledamo u budućnost želimo da se to završi.

Na pitanje da prokomentariše izbore koje Priština za nedelju planira na severu KiM, Hil poručuje da nije dobar trenutak.

- Izbori će biti u nedelju i siguran sam da će biti puno sumnji. Gledajte, mislim da je jasno da ovo nije dobro vreme za izbore nakon svega. Srbi su napustili institucije zbog neuspeha da se formira Zajednica srpskih opština. Tako da je jasno da će biti problema, verujem da će biti problema zbog nivoa učešća. Mislim da je važno da se rešavaju ovi ostali problemi pa ćemo videti šta će biti još potrebno uraditi - rekao je Hil.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading