SRBI SA KOSOVA UPLAŠENI Novi šiptarski plan razbesneo narod
Foto: Alo!

Ovog puta ekspropriše se preko 80 hektara dve katastarske zone, u selu Dren i Lešku, u privatnom, društvenom i opštinskom vlasništvu.

Iako dve katastarske zone, uvidom u satelistski snimak, u pitanju je jedan ogroman komad zemlje.

Među ovim parcelama je i seosko groblje u Drenu. 

Za tzv. vladu Kosova novi komad zemlje na severu ekspropriše se radi još jednog "infrastrukturnog projekta od javnog interesa".

Za lokalne Srbe to je razlog za novu zabrinutost i strah usled nedostatka informacija o tome šta će se na brdu graditi.

SRPSKI SVEŠTENIK PRONAĐEN MRTAV U VUČITRNU Popadija zatekla beživotno telo svog supruga u dvorištu crkve

Na sednici održanoj 16. januara tzv. kosovska vlada odlučila je da proglasi od posebnog javnog interesa nepokretnosti u katastarskim zonama Dren i Lešak, radi realizacije infrastrukturnih projekata.

U odluci se navodi da je tako nešto potrebno radi realizacije "Infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Istom odlukom je naloženo Odeljenju za eksproprijaciju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i infrastrukture da u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima, pokrene postupke eksproprijacije nepokretnosti u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji.

U trećoj tački navodi se da su odeljenje za eksproprijaciju i Ministarstvo finansija, rada i transfera dužni da sprovode ovu odluku.

U odluci kosovske vlade koja se može pronaći na sajtu kabineta tzv. kosovskog premijera, nema detalja o površini parcele, razlogu zašto je proglašena da je od posebnog javnog interesa, odnosno kakvi će to infrastrukturni projekti da se realizuju.

Eksproprijacija se planira za sedam parcela u katastarskoj zoni Dren.

Od toga se za jednu navodi da je vlasnik Opština Leposavić, za četiri da je u pitanju društvena svojina, tj. da je vlasnik preduzeće, a dve u privatnom vlasništvu.

Za šest od sedam parcela navodi se podatak o površini.

Reč je o ukupno 395977 metara kvadratnih, tj. više od 39 hektara.

Za katastarsku zonu Lešak navodi se da se vrši eksproprijacija 13 parcela.

Od ovog broja dve su u vlasništvu takođe jednog preduzeća, a ostalih 11 se kao vlasnici navode privatna lica, dok je za za pojedine paracele ima više suvlasnika.

Ukupna površina svih parcela meri se na 427.533, odnosno više od 42 hektara.

Ukupna površina svih parcela prelazi površinu od 80 hektara i prema satelitskom snimku u koji smo imali uvid, u pitanju je jedan komad zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ljubiša

27.01.2023 13:21

Zašto se plaše? Pa braniće ih Vučko... ali prvo BDP, ODV, strane investicije, pa onda. Kupujte vi na vreme... da možete da se sami branite, ili spremajte traktore.