PETKOVIĆ: Kurti demonstrirao silu zabranom referenduma, nesagledive posledice po odnose Beograda i Prištine
Foto: privatna arhiva

 

On je, gostujući na TV Prva, rekao da smo juče prisustvovali demonstraciju sile Aljbina Kurtija koja je će imati "nesagledive posledice" po normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

"Od jutros je mirno, ali je situacija napeta jer smo juče mogli da vidimo demonstraciju sile Aljbina Kurtija, kosovske policije i ROSU koja je sa dugim cevima i oklopnim vozilima stajala na regionalnom putu između Lepovisaća i Kosovske Mitrovice. Pogranična policija je u mnogo većem broju bila prisutna na Jarinju i Brnjaku, a regularna kosovska policija bila je prisutna u svim srpskim sredina na KiM i južno od Ibra, tamo gde se naš narod okupljao i želeo da iskaže protest i nezadovoljstvo zbog toga što mu je Kurti zabranio izjašnjavanje na referendumu", rekao je Petković.

On je naveo da je srpski narod sa Kosova glasao na izmeštenim biračkim mestima u Vranju, Kuršumliji, Novom Pazaru i Raški.

"Morali smo za jedan dan da se potpuno reorganizujemo, jer je referendumski materijal zaplenjen i nalazi se na terminalu administrativnog prelaza Merdare", naveo je Petković.

Foto: Alo!

 

 

On je objasnio da je refendumski materijal na Merdaru, kao i uvek u sličnim situacijama, trebalo da preuzme misija OEBS-a i dalje ih distribuira po srpskim sredinama, ali da ih je umesto OEBS-a sačekala kosovska policija koja je zaplenila materijal, a ljude koji su ga nosili lišila slobode, uključujući i koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića.

"Zvao sam Miroslava Lajčaka da se ljudi oslobode, a da OEBS preuzme materijal i da ga distribuira u srpskim sredinama. On je kazao da će se obratiti Kurtiju i to je bilo sve. Ne mogu da verujem da Zapad ne može da izvrši pritisak na Kurtija," zaključio je Petković.

On je ocenio da "Zapad podržava Kosovo kao svoje čedo, ali da će Srbija nastaviti da se mirnim i demokratskim putem bori za održavanje izbora na KiM 3. aprila".

BONUS VIDEO 

Komentari (0)

Loading