Na Kosovu i Metohiji ove godine pojedeno dva miliona kilograma keksa iz centralne Srbije
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Od početka godine iz centralne Srbije je na Kosovo i Metohiju ušla roba ukupne vrednosti osam miliona evra, od čega je pet miliona dato na uvoz dva miliona kilograma keksa i slatkiša.

Portparol carine Adriatik Stavileci kaže da je u procentima količina robe izvezena iz centralne Srbije ostala ista, kao i da je uvoz fokusiran na prehrambenu industriju, ali da ima i industrijskih proizvoda.

S druge strane, kaže on, u centralnu Srbiju se izvoze uglavnom voće, povrće i građevinski materijali, preneo je Kosovo onlajn.

Prema podacima Agencije za statistiku, Kosovo i Metohija se i dalje suočava sa velikim trgovinskim deficitom, budući da poslednji podaci za 2021. godinu pokazuju da je doprinos izvoza sa zemljama CEFTA bio više od 24 miliona evra, dok je uvoz bio skoro 90,3 milijarde evra.

Sredinom novembra ministarka industrije, preduzetništva i trgovine privremenih institucija u Prištini Rozeta Hajdari najavila je „nove mere na neke proizvode koji se uvoze iz Srbije“, pre svega na konditorske proizvode, a sa ciljem da se zaštite lokalni proizvođači.

BONUS VIDEO:


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading