PAPRENO Cene građevinskog materijala veće i do 100 odsto, kvadrat skuplji 200 evra
Alo

Prema istraživanjima Alo!, neki materijali neophodni za gradnju poskupeli su čak 100 odsto, a cene stanova u novogradnji skuplji su i do 200 evra po metru kvadratnom.

Čak 50 i više procenata skočile su cene gvožđa, stiropora, stirodura, vodovodne instalacije, dok nešto manji rast poskupljenja beleže crep, blokovi i cement. I cena čelika je porasla još od prošle godine i u jednom mesecu je skočila 60 odsto, dok je cena bakra, koji se takođe koristi u građevinarstvu, na berzi porasla više nego duplo, to jest sa 4.000 na 9.000 dolara po toni. 

REČ INVESTITORA

Kako objašnjava investitor iz Beograda Saša P., računica pokazuje da su troškovi gradnje jednog objekta od oko 2.000 metara kvadratnih zbog poskupljenja  građevinskog materijala veći za oko 200.000 evra. 

- Samo zbog poskupljenja betonskog gvožđa za 200 evra po toni troškovi gradnje ovakvog objekta veći su za 15.000 evra, a kad na to dodamo i da su između 20 i 80 odsto poskupele i armaturna mreža, stiropor, stirodur, profilne cevi, vodovod, kanalizacija od plastike, dok su OBS ploče koje se stavljaju na krovove ispod crepa skuplje čak 100 odsto, neminovno je da poskupi i cena kvadrata u novogradnji - kaže investitor.

Saša podseća da nove cene više između 40 i 60 odsto imaju i brodski pod, lamperija i drvoprerađevine koje se koriste u izgradnji  i ističe da svi ti troškovi moraju da se ukalkulišu u prodajnu cenu nove nekretnine koja, kako kaže, mora biti veća bar od pet do 10 odsto.

PAPRENO Cene građevinskog materijala veće i do 100 odsto, kvadrat skuplji 200 evra

Alo

 

NEĆE PADATI

Poznavaoci ove oblasti procenjuju da cene građevinskog materijala neće padati i da će se trend rasta nastaviti dok traje građevinska sezona.

Kao glavni faktor poskupljenja građevinskog materijala Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ističe to što je Srbija zavisna od uvoza ove robe. 

- Pandemija je najviše uticala na cenu građevinskih materijala, ali je poskupela i radna snaga. Sve je na investitorima. Ako tražnja ostane na ovom nivou ili se poveća, cena kvadrata će proporcionalno rasti - zaključuje Rodić.

Vučić: Cena gradnje skočila

Da je cena građevinskog materijala poskupela, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da će izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu koštati nešto manje od 28 miliona evra, što je nešto skuplje od prethodne dve bolnice, u Batajnici i Kruševcu.

- Veliki je poremećaj na tržištu, to je pakao, sve su cene skočile 30-35 odsto - kazao je Vučić, i podsetio da je kvadrat u Batajnici stajao 1.170 evra, a da će u Novom Sadu koštati 1.300 evra, jer je skočila cena građevinskog materijala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading