KURTI ZA ZAGREBAČKU ŠTAMPU Šlihta se Hrvatskoj, Srbiju pljuje
EPA

Premijer Kosova Aljbin Kurti u velikom intervjuu za zagrebački Večernji list izrazio je "zabrinutost što Srbija trenutno troši više na vojsku od svih drugih na Zapadnom Balkanu zajedno" i optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi od Kosova da napravi "nefunkcionalnu državu". 

On je rekao da se Srbija na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija i da od Republike Srpske u BiH pravi Belorusiju, a od Crne Gore Ukrajinu. 

Na pitanje zašto misli da Vučić želi da izazove međunarodni sukob i da li ga vidi kao faktora destabilizacije Balkana, Kurti je rekao da Kosovo nije problem, da Kosovo ima problem, a da je problem Kosova Srbija.  Uzajamno priznanje srž sporazuma

Naveo je da za Kosovo ima volju i interes za sveobuhvatni sporazum, ali da zavisi od toga da li je Srbija spremna i da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije takva da mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe. 

Ponovio je da je uzajamno priznavanje srž sporazuma, a da to kažu svi prijatelji i partneri Kosova

"Dakle, sporazum neće biti samo recipročno priznanje, već nema sporazuma bez recipročnog priznanja u fokusu. Dakle, ne na kraju, u vremenskom smislu, već u fokusu, u smislu prostora koje taj sporazum treba obuhvatiti. Jedna tema oko koje smo mi spremni odmah da se angažujemo kako bi je rešili što pre je ona o nestalima, budući da je tu briga porodica hoće li pronaći voljene veća od tuge", o dalje insistira Kurti.  Nema razmene teritorija

Na pitanje da li bi pristao na razmenu teritorija, Kurti je odgovorio odrečno i naveo da želi da se dijalog vodi o pravima i potrebama građana, a ne o teritorijalnoj razmeni. 

"Mi smo demokratska republika i takvih rešenja neće biti na stolu. To je i razlog zašto sam pobedio na izborima, jer narod Kosova ne želi tako nešto. Mislim da ni Srbi ne žele tako nešto. To želi samo predsednik Srbije. Sada, otkako sam ja na vlasti, on više ne spominje razgraničenje s Albancima i teritorijalna rešenja, nego želi ‘bosnizaciju’ Kosova u obliku autonomnog srpskog entiteta u sklopu naše republike, kako bi od nas napravio nefunkcionalnu državu i nije uspeo. A to se neće dogoditi", kaže Kurti. ZSO hegemonistička težnja Srbije

U istom stilu Kurti nastavlja i na pitanje zašto se kosovska vlada protivi stvaranju Zajednica srpskih opština u skladu s potpisanim sporazumom u EU 2013. godine, navodi da ono što Srbija pokušava nametnuti kosovskoj državnosti i ustavnom poretku nisu želje ili volja kosovskih Srba, već izraz hegemonističkih težnji Srbije. 

Kaže da nijedan Srbin na Kosovu nikada nije protestovao što se ZSO nije implementirala. 

"Dijalog se ne vodi da bi Kosovo samo sebe dovelo u pitanje, već da bi se normalizovali odnosi sa Srbijom. A za normalizaciju odnosa, smatram da Srbija treba mnogo više da se promeni", rekao je Kurti.  O akcijama na severu

Na pitanje kako gleda na kritike koje je izneo predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj na akciju specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova, Kurti kaže da ta akcija nije bila usmerena protiv bilo koje nacionalnosti ili zajednice koja živi na Kosovu. 

Upućena je kriminalcima, rekao je kosovoski premijer. "Tenzije su sigurno jako porasle, ali ne zbog nas", dodao je. "Otvoreni Balkan" i region

Na pitanje zašto kategorički odbija koncept “Otvorenog Balkana”, koji zagovaraju Albanija, Severna Makedonija i Srbija, Kurti pita kako može postati otvoren Balkan kada je Srbija zatvorena za Kosovo. 

"Ne prihvata naš pasoš, identifikaciona dokumenta, diplome, svedočanstva ili kosovske pečate. Možemo imati otvoren Balkan nakon što se Srbija otvori za Kosovo. “Otvoreni Balkan” više liči na Balkan otvoren za uticaje s istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine, kao i otvoren za korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrednostima demokratije i vladavine prava. Mi treba da buemo s Evropskom unijom, a ne otvoreni prema Ruskoj Federaciji i Kini", jadao se Kurti. 

Upitan kako ocenjuje opštu situaciju u regionu i strahuje li od od moguće eskalacije sukoba u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, Kurti je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu minijaturna situacija okolnosti Ruske Federacije. 

"Sve se više pokazuje da se Srbija na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija u kojoj Republika Srpska u Bosni pokušava postati Bjelorusija, a Crnu Goru žele pretvoriti u Ukrajinu. Dakle, bit je da Srbija ne prihvaća kao prave države zemlje koje nisu u Europskoj uniji, odnosno Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, pa čak i Severnu Makedoniju, pa ih Srbija smatra privremenim državama i angažuje se svim svojim kapacitetima za njihovo oslabljenje i propadanje", rekao je Kurti,. davši, na kraju intervjua, na volji svojoj dubokoj mašti.

O povećanju broja hrvatskih vojnika u Kforu

Povodom nedavne posete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Prištini, Kurti je rekao da je potvrđena bliskost dvaju naroda i Hrvatske i Kosova. 

Naveo je da je Kosovo posvećeno ulasku u NATO i EU i da je zato Hrvatska izvrstan primer i uzor za Kosovo. 

"Pozdravljamo povećanje broja hrvatskih oružanih snaga u misiji NATO na Kosovu, Kforu. Takvo zalaganje za mir i stabilnost u regionu i te kako je dobrodošlo, posebno kada dolazi iz zemlje s kojom imamo izvrsne odnose", rekao je Kurti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading