OPASNE IZJAVE KURTIJA O VELIKOJ ALBANIJI Petković: Međunarodna zajednica dužna da reaguje
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

I to reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba, saopštio je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

"Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu. Iako su Kurtiju usta puna mira i stabilnosti, Kurti zna da stvaranje takozvane "Velike Albanije" znači fatalnu destabilizaciju regiona i izazivanje domino efekta sa nesagledivim posledicama", naveo je Petković. 

Povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da bi "u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski", Petković ističe da ne može biti mirnog i demokratskog referenduma o stvaranju "Velike Albanije", jer oni koji bi na tom referendumu glasali "ne raspolažu Kosovom i Metohijom i protiv sebe bi imali većinski deo čovečanstva koji podržava međunarodno pravo".

"Oni koji podržavaju Kurtija u fašističkim i ekspanzionističkim idejama neka dobro razmisle šta i koga podržavaju i čemu takva politika vodi. Jer kakav je Kurti u svojim suludim namerama najbolje pokazuje što odbacuje Zajednicu srpskih opština, a svesrdno prihvata i traži Veliku Albaniju, koja je tokom Drugog svetskog rata kao fašistički projekat, dovela do istrebljenja ogroman broj srpskog stanovništva, čineći nezapamćene zločine", poručio je Petković.

Srbija i srpski narod, kako je dodao, čuvaće stabilnost regiona do poslednjeg daha, ali Kurti je "sasvim očigledno čovek podlih i opasnih namera i marioneta pojedinih centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading