ZDRUŽENA AKCIJA VAŠINGTONA I BRISELA Kurti morao da popusti
Tanjug/Ap

 

Srbi s Kosova i Metohije ušli su u drugu nedelju protesta zbog odluke Prištine o zameni registarskih tablica, ali i raspoređivanja specijalnih snaga kosovske policije ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak

Jučerašnji dan bio je posebno napet, a uprkos pojačanoj komunikaciji koju zahteva krizna situacija na severu KiM, velikih pomaka nije bilo ni na diplomatskom polju.

Ipak, primetno je da je kosovski premijer Aljbin Kurti nakon telefonskih razgovora sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom promenio priču, pa sad pristaje na dijalog:

Spuštanje na zemlju

- Razgovarali smo o vladavini zakona, miru i bezbednosti, o potrebi deeskalacije na severu Kosova. Dijalog je jedini način da se pronađu pravedna rešenja.

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da je ovo „spuštanje na zemlju“ Kurtija.

- Očigledno da je iz Vašingtona i Brisela krenula neka vrsta pritiska da se Kurti urazumi i da shvati da ništa na silu ne može da se postigne i da je dijalog jedino moguće rešenje - ocenio je Milivojević za Kosovo onlajn.

ZDRUŽENA AKCIJA VAŠINGTONA I BRISELA Kurti morao da popusti

Foto: Ognjen Radošević

 

 

Nakon sastanka s ambasadorima najmoćnijih država, predsednik Aleksandar Vučić ponovio je jasan stav da neće dozvoliti poniženje Srbije i njenih građana. Kako je saopšteno iz Predsedništva, Vučić je primio ambasadore Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka), kao i šefa Delegacije EU, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu KiM. Predsednik im je objasnio poziciju Srbije i poručio:

- Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih građana.

Iz Brisela je stigla najava da glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi stižu u Brisel u sredu, 29. septembra.

Inače, u Brisel narednih dana dolazi i američki izaslanik za Kosovo Gabrijel Eskobar. To je najavio Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja, i naglasio da se u cilju „bezuslovnog uklanjanja zategnutosti na severu Kosova odmah moraju povući specijalne policijske snage i ukloniti barikade na putevima“.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading