plaža
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Od ponedeljka, 20. maja temperatura vazduha na zapadu i jugu Grčke, uglavnom na Peloponezu i Kritu osetiće se vrućina uz lokalnu temperaturu do čak 36 stepeni Celzijusovih, dok će vlažnost takođe biti visoka. Prema predikcijama sajta Meteo, za Halkidiki je tokom sledeće nedelje predviđeno maksimalnih 29 stepeni Celzijusa.

Na Halkidikiju tokom nedelje i do 29 stepeni

Temperatura morske vode na celom Halkidikiju još uvek nije dovoljno topla za kupanje i ne prelazi 20°C. U subotu je zabeleženo 18,8°C u Nea Kalikratiji, dok je najhladnija temperatura vode zabeležena u Uranopolisu i iznosila je 17,4°C.

Sa porastom spoljašnje temperature, polako će rasti i temperatura mora, ali se optimalni uslovi za kupanje predviđaju tradicionalno u junu mesecu. Tokom maja temperatura mora iznosiće oko dvadesetak stepeni, uz blagi porast kako se bliži kraj meseca.

Kada se radi o vremenskim uslovima na Halkidikiju, temperatura će od ponedeljke u narednih nedelju dana biti u blagom porastu i kretaće se od 23 stepena Celzijusa koliko se očekuje u ponedeljak, sve do 29 stepeni koliko se prema grčkom sajtu Meteo predviđa za četvrtak.

Tokom čitave nedelje biće lepo i sunčano vreme uz povremenu prolaznu oblačnost.

Kod Soluna su trenutno radovi na obilaznici, evo kako da se pripremite i predupredite ulazak u gužvu.

Temperatura po danima do nedelje

U ponedeljak će širom Grčke biti uglavnom vedro uz retku oblačnost u podne i popodnevnim satima u kontinentalnim predjelima prolazno gušće, pa će na planinama padati lokalne kiše. Vidljivost će biti lokalno ograničena u jutarnjim satima u centralnim i severnim kontinentalnim područjima i moguće je stvaranje magle.

Predviđa se transport afričke prašine, koja će najveće koncentracije pokazati na zapadu i jugu. Vetar će na zapadu biti promenljivog intenziteta do 4 stepena bofora, a lokalno na jugu duvaće istočnih pravaca jačine 5 do 6 stepeni bofora. U ostatku zemlje duvaće vetrovi severnih smerova jačine od 3 do 5, a lokalno na Egejskom moru do 6 stepeni bofora. Temperatura će u blagom porastu u zapadnoj zemlji i na centralnom i južnom kontinentu. Na severu će dostići 26 do 28, u ostatku zemlje od 30 do 32, na zapadu lokalno 33, dok će na jugu Krita dostići 34 stepena Celzijusova.

U oblasti Makedonije i Trakije se očekuje prolazna oblačnost, sa vetrom jačine od 2 do 4 bofora, dok će na istoku ta jačina iznositi oko 5 bofora. Maksimalna dnevna temperatura za celu oblast iznosiće do 29 stepeni.

U Grčkoj je na snazi novi zakon o saobraćaju, ovde detaljno pogledajte šta je sve kažnjivo i kolike su kazne.

Na ostrvima veća temperatura

Vreme na Jonskim ostrvima, Epiru, Zapadnom Peloponezu, biće vedro, dok se za podne očekuje prolazna oblačnost. Vetar će duvati jačinom od 3 do 6 bofora širom oblasti. Očekivana dnevna temperatura iznosi 18 do 32 lokalne 33 stepena Celzijusova.

Kada se radi o oblastima Istočnog Peloponeza, Evie očekuje se vedro vreme sa prolaznim oblacima oko podneva. Duvaće vetar jačine do 5 bofora širom oblasti, dok će maksimalna spoljna temperatura iznositi oko 32 stepena Celzijusa.

Na Kikladima i na Kritu se očekuje vedro vreme sa prolaznim oblacima, duvaće severni vetar jačine 4 do 5 bofora. Predviđena temperatura širom regije iznosiće od 19 do 27, dok se tokom ponedeljka na Kritu očekuje do 34 stepena Celzijusova.

Kada se radi o Dodekanezima i ostrvima istočnog Egeja, za ponedeljak se očekuje vedro vreme sa prolaznim oblacima. Duvaće severni vetar jačinom 4 do 6 bofora, a najviša dnevna temperatura iznosiće 30 stepeni Celzijusa.

Za Atiku se, prema sajtu Emu očekuje pretežno sunčano vreme sa prolaznom oblačnošću. Duvaće vetar jačine 3 do 4 bofora, dok će najviša spoljna temperatura iznositi 31 stepen Celzijusa.

Tokom boravka i prolaska kroz Solun, naši državljani mogu da očekuju lepo vreme, sa prolaznom oblačnošću. Najviša dnevna temperatura iznosiće 26 stepeni Celzijusa.

Ukoliko ste napravili saobraćajni prekršaj u Grčkoj koji niste izmirili, ovde možete da pročitate šta vas čeka, jer kazna ne zastareva.

Četvrtak najtopliji

Na severu Grčke se tokom popodnevnih i popodnevnih sati se ponegde očekuje prolazna oblačnost, pa je moguće da će na planinama biti lokalne kiše. U ostatku zemlje mestimično retka oblačnost, ponegde gušća. Vidljivost će biti lokalno ograničena u jutarnjim satima na severu kopna. Predviđa se transport afričke prašine na zapad, centralno i južno.

Kakve vas cene očekuju ove sezone u grčkim marketima, barovima i restoranima, pročitajte u našem odvojenom tekstu.

Vetar će biti zapadni od 4 do 5, a na Jonskom moru lokalno do 6, sa postepenim skretanjem do večeri na zapadni severozapadni do 5 po boforu. Na istoku će u početku duvati sa severa od 3 do 5 bofora, a postepeno sa juga istim intenzitetom.

Temperatura će u blagom porastu i dostizaće 32 do 34 stepena Celzijusa na mestima na centralnom i južnom kopnu, Kritu i Dodekanezu.

Od ove godine, po novom zakonu u saobraćaju, ove dve grupe vozila se nalaze na "vetrometini".

Prognoza za sredu 22.5.

Uglavnom vedro vreme sa malo lokalnih oblaka na jugu. Od podneva naoblačenje će se razvijati na severu, a na planinama centralne i istočne Makedonije i Trakije lokalne kiše i moguće izolovane oluje. Vidljivost će biti lokalno ograničena u jutarnjim satima u zapadnim kontinentalnim područjima. Postepeno povlačenje afričke prašine sa zapada.

Duvaće severni vetar jačine 3 do 4 stepena jačine. U ostatku zemlje će duvati zapadni severozapadni vetar jačine 3 do 5, a centralni i južni postepeno do 6 stepeni po boforu. Na zapadu i severu temperatura će u blagom padu.

Vozači koji put Grčke kreću sa vozilima koja imaju TNG, kao i električnim automobilima, moraju da obrate pažnju na nova pravila.

Prognoza za četvrtak 23. 5.

Na severoistoku Grčke očekuje se porast oblačnosti sa lokalnim pljuskovima i uglavnom izolovanim nevremenima u podnevnim i popodnevnim satima. Poboljšanje se očekuje u večernjim satima. U ostatku zemlje u podne i popodnevnim satima uglavnom vedro vreme uz prolazno naoblačenje u kontinentalnim područjima, pa je moguće da će na planinama biti lokalne kiše. Vetar će duvati zapadni severozapadni jačine 4 do 6 bofora, a na južnim morima lokalno do 7 bofora.

Prognoza za petak 24. 5.

U kontinentalnim predelima Grčke biće uglavnom vedro vreme uz prolazno naoblačenje tokom podneva i poslepodnevnih sati, zatim se na severoistoku očekuju lokalne kiše. Duvaće vetrovi severnih smerova od 3 do 5 bofora na Egeju lokalno 6 i na jugoistoku do 7 stepeni bofora.

Uvedena su nova pravila za kretanje trajektom, više informacija pročitajte ovde. Temperatura će blago pasti..

Lepše vreme, topliji vazduh, kao i more, očekuju se tradicionalno sa početkom juna meseca.

Blic

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading