SUBOTICA Održano tradicionalno, deseto „Hercegovačko veče“ (FOTO)
Foto: Printscreen/Foto: Grad Subotica

U okviru obeležavanja Dana Zavičajnog udruženja „Hercegovina“, sinoć je u Subotici, u sali Tehničke škole „Ivan Sarić“, održano deseto po redu „Hercegovačko veče“.

Ovoj tradicionalnoj svečanosti, koja je okupila više od osam stotina Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine, prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i načelnici i predstavnici opština Bileća, Berkovići, Gacko, Ljubinje i grada Trebinja, iz Istočne Hercegovine.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, kazao da je izazov stajati i govoriti ispred Hercegovaca, oštroumnih i mudrih ljudi i velikih govornika, i podsetio da su najveća imena srpske nauke i kulture: Jovan Cvijić, Ivo Andrić, Jovan Dučić, Miloš Crnjanski, Momo Kapor... istraživali i pisali o liku i karakteru Hercegovaca,

Naveo je da je Jevto Dedijer, na nagovor Jovana Cvijića, posle desetogodišnjeg istraživanja 1909. godine objavio kapitalnu studiju „Hercegovina“, za koju je Momo Kapor rekao da je „više od knjige“, a Rajko Petrov Nogo izgovorio – „on nam je kuću sačuvao“.

„Hercegovci su, pisala su ta velika imena, dinarski tipovi ljudi, po prirodi učtivi i srdačni, a kraj iz kojeg potiču učinio ih je da budu skromni i pobožni. Sve to je uticalo na njihov karakter, da budu oprezni i pažljivi, ali i veoma ponosni. I treba da budete ponosni na svoje slavne pretke, na svoju slavnu istoriju, na svoje slavne običaje, jer to su Hercegovci“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da su mu posle jedne svečanosti poslali, kako je rekao, dosta ciničnu poruku u kojoj je pisalo: „Gde su Hercegovci, opet su zakasnili“.

„A, ja im večeras odgovaram: evo mojih Hercegovaca. I nikad u većem broju. I nikada nisu zakasnili, oni su uvek na vreme i na mestu kada trebaju“, istakao je Bakić.

On je rekao da Zavičajno udruženje „Hercegovina“ učestvuje u svim oblastima društvenog života grada Subotice i svojim aktivnostima doprinosi razvoju ovog grada, ali da uspeva i da održi veze sa svojim rodnim krajem i da čuva i neguje tradiciju, običaje svog zavičaja.

„Lokalna samouprava Grada Subotice uvek će im biti na raspolaganju i uvek će im biti najveća moguća podrška. Na kraju bih Zavičajnom udruženju ’Hercegovina“ čestitao Dan Udruženja i poželeo uspešan rad i u narednim godinama, a svima vama, dragi prijatelji, želim da se lepo provedete i svako dobro“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Predsednik Zavičajnog udruženja „Hercegovina“, Dragoslav Andrić, napomenuo je, između ostalog, da su se rukovodstvo i članovi Udruženja trudili da neguju tradiciju i običaje starog kraja – iz njihove kršne Hercegovine, kao i da su nastojali da u okviru svojih mogučnosti pomognu kako Hercegovcima, tako i ostalim članovima lokalne zajednice.

Prisutnima su se obratili i viši savetnik Ruskog doma - Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu, dr Georgi Engelhardt, načelnik Opštine Ljubinje Stevo Drapić, književnik i pesnik Pero Zubac i pozorišni i televizijski glumac Aleksandar Dunić koji je izrecitovao pesmu Laze Kostića „Santa Maria della Salute“.

U okviru večerašnje svečanosti, predsednik ZU „Hercegovina” Dragoslav Andrić, uručio je zahvalnice ovog udruženja poznatom specijalisti ginekologije i akušerstva dr Luki Anđeliću,

zubnom lekaru i majci desetoro dece Milijani Adamović, guslaru Ljubomiru Pavloviću i umetničkom rukovodiocu Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“, iz Trebinja“, Nebojši Ratkoviću, dok je posebnu zahvalnicu predao Borivoju Vukajloviću, osnivaču ZU „Hercegovina“.

Zahvalnice Udruženja dobili su i novinar Branko Stanković, autor emisije „Kvadratura kruga“, kao i novinar Milivoje Beštić, koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju obeležavanju Dana „Zavičajnog udruženja Hercegovina“.

„Hercegovačko veče“ obogatila su autentična jela, pesma i igra, a priređen je i prigodan kulturno-zabavni program u kome je učestvovao i naš poznati pevač Aco Pejović, sa bendom.

Osnivačka Skupština Zavičajnog udruženja „Hercegovina“ održana je 26. januara 2014. godine, u Bačkom Dušanovu, naselju nadomak Subotice. Zavičajno udruženje „Hercegovina“ održalo je 15. februara 2014. godine, u subotičkom Hotelu „Patria“, prvu pristupnu konvenciju. Dan ZU „Hercegovina“ je 15. februar, a krsna slava Udruženja Mala Gospojina (21. septembar).

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Maja

05.02.2023 21:08

Osmani je pametnija kada nista ne kaže.