JOŠ ĆE SKAKATI CENA NAFTE Analitičari predviđaju da će za nekoliko meseci barel koštati 240 dolara
Alo.rs/ Vladimir Marković

- Ukoliko se više zapadnih zemalja pridruži Sjedinjenim Državama u nametanju naftnog embarga Rusiji, to će ostaviti rupu od 4,3 miliona barela dnevno na tržištu koja se jednostavno ne može brzo zameniti iz drugih izvora, navode analitičari u saopštenju. 

- Ako Zapad zaustavi izvoz nafte od 4,3 miliona barela iz Rusije do aprila 2022, a Kina i Indija ne promene obim uvoza, onda će cena nafte tipa Brent skočiti na 240 dolara po barelu do leta 2022, predviđaju oni, upozoravajući da bi to moglo da izazove najveću nestašicu u zalihama nafte od Zalivskog rata 1990. godine, kad su se cene nafte udvostručile, navodi RT.

OBUĆINA POJMA NEMA! Udarila na Srbiju, a krije da je u Hrvatskoj gorivo mnogo skuplje (VIDEO)

Prema analitičarima, bile bi potrebne kontramere za povećanje ponude i balansiranje tržišta, ali za njihovu primenu može biti potrebno nekoliko meseci. Takođe, ako cene nafte porastu onoliko visoko koliko predviđaju, stručnjaci iz Ristad-a kažu da su „velike šanse da će globalna ekonomija ući u recesiju već u četvrtom kvartalu 2022. godine“.

Rast cena nafte počeo je prošlog meseca kada su brojne zapadne države uvele sankcije Rusiji nakon što je ta zemlja pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Vašington je u utorak saopštio da će zabraniti izvoz ruske nafte u SAD. Učesnici na tržištu strahuju da bi saveznici SAD mogli uvesti slična ograničenja u narednim danima. 

Sve o ukrajinskoj krizi pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading