KORONA POSTALA HRONIČNA BOLEST Možemo li se zaraziti opet nakon mesec dana?
Printscreen

Korona je za skoro dve godine pandemije pokazala mnoga lica, a najnovije je to da postoje čak i hronični kovid pacijenti?! Reč je o pacijentima koji su zaraženi koronom neprekidno u vremenskom razmaku od čak mesec i po do dva meseca.

Da je korona moguća i kao hronična bolest otkrio je slučaj jedne porodice u Srbiji koji je ubrzo postao, što bi mladi rekli, viralan na Tviteru.

- Komšijin sin imao koronu pre mesec dana, svi bili zaraženi, sad ponovo ima koronu . Kako bre!? – zapitala se jedna tviterašica.

Ubrzo je dobila odgovor od Ane Banko, virusologa sa Instituta za mikrobiologiju I imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Malo verovatno. Veće su šanse da je hronično pozitivan. Dešavalo se da viđamo pacijente koji su pozitivni i duže od šest nedelja – naglasila je Banko na Tviteru.

I izazvala mnogo pitanja.

- Šta vam znači “hronično pozitivan” – zbunjen je bio jedan tviteraš.

Banko je potom pokušala da pojasni.

- Mala verovatnoća. Veća šansa da je sve vreme pozitivan hronično, to se viđalo, pozitivnost šest-osam nedelja kod pojedinih pacijenata – ponovila je Banko.

Da li će biti zarazan zavisi od Ct vrednosti na PCR testu

Naravno, na tome se nije završilo. Usledile su nove dileme.

-Da li to znači da je neko ko je hronično pozitivan i zarazan u tom periodu, tih šest nedelja? – upitala je treća tviterašica.

Poznata virusološkinja je i na to odgovorila.

- Može da bude. Zavisi od Ct vrednosti na PCR-u – objasnila je Banko i dodala da je taj pacijent mogao da bude sve vreme zarazan ili u nekim periodima.

Zbog toga je Banko posavetovala sve da nakon izolacije zbog korone urade PCR test I provere da li su i dalje zaraženi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading