ŠTA DONOSI SIJEVA POSETA MOSKVI? Kinezi sada igraju glavnu ulogu, Zelenski "na iglama"
Foto: Alo/Shutterstock/Alo ilustracija

Glavna tema biće kineski predlozi za mirno rešenje, objavljeni 24. februara 2023. godine. Njihova ključna tačka je trenutni prekid vatre. Odnosno, fiksiranje sadašnje linije fronta, koja će de fakto postati granica između Ukrajine i Ruske Federacije, što Kijev smatra neprihvatljivim. I još uvek nije sasvim jasno da li Moskva podržava ovu ideju, ili ruski predsednik Vladimir Putin planira da nastavi rat u iščekivanju novih teritorijalnih dobitaka.

Zato u početku postoji veliki skepticizam u pogledu uspeha kineskih mirovnih napora.

Istovremeno, vredi reći da je Kina tek nedavno pokazala veoma efikasan primer pomirenja dva stara neprijatelja – Iran i Saudijska Arabija su se uz posredovanje Pekinga dogovorili da obnove odnose, navodi ukrajinska Strana.

Ovo je grandiozan događaj za Bliski istok (a s obzirom na globalni značaj ovog regiona, za ceo svet), koji već utiče na mnoge procese. Na primer, postoje izgledi za okončanje krvavog višedecenijskog rata u Jemenu, gde se pobunjenici Huti koje podržava Iran bore protiv saudijske vojske.

Istina, takav diplomatski uspeh Kine omogućen je zahvaljujući glavnom faktoru – bliskim odnosima Pekinga i sa Saudijcima i sa Iranom. Zato su Kinezi mogli da postanu efikasni posrednici.

U Ukrajini i Rusiji situacija je očigledno drugačija. Kina je, naravno, blisko povezana sa Ruskom Federacijom. Ali to se ne može reći za Ukrajinu. Između Kijeva i Pekinga nema otvorenog neprijateljstva, ali s vremena na vreme izmiče nezadovoljstvo ukrajinskih vlasti politikom Kine lojalne Moskvi.

Da li to znači da će diplomatski napori Kine da okonča rat u Ukrajini garantovano propasti?

Ne. Ne znači.

Zelenski i kineski "vektor"

Postoje određene dodirne tačke između Kijeva i Kine.

Iako je Ukrajina od 2014. godine sve više zavisna od podrške Zapada (a od februara 2022. potpuno zavisna), ukrajinska elita nikada nije volela ovu zavisnost i bila je prinuđena zbog sukoba sa Rusijom. Za ukrajinske elite je multivektorska situacija uvek bila udobna – kada nijedna od velikih svetskih sila nema odlučujući uticaj na Ukrajinu i ne nameće svoja pravila. Zato su i posle 2014. s vremena na vreme pokušavali da obnove odnose sa Moskvom, ali, od početka 2022. godine, ovo je prirodno postalo prošlost.

Međutim, osim Rusije i Zapada, postoji i Kina. Daleko je, ali njen ekonomski uticaj i mogućnosti su globalni. Pre početka ruske invazije, Kina je bila glavni spoljnotrgovinski partner Ukrajine.

Pre rata, Volodimir Zelenski, koji je tada imao prilično teške odnose sa Zapadom, aktivno je ispitivao kineski „vektor”. A šef frakcije Sluga naroda Dejvid Arahamia čak je u leto 2021. izjavio da predsednikove političke snage nameravaju da uče iz iskustva Komunističke partije Kine, kao i da su principi vladajućih partija Ukrajine i Kina "u mnogo čemu isti“.

Čak i nakon početka rata, Zelenski je uvek govorio sa naglašenim poštovanjem prema Kini.

Moguće je da je uspostavljanje "specijalnih" odnosa sa Pekingom još uvek u glavi predsednika. Za ukrajinske vlasti bi bila veoma isplativa opcija da po završetku rata u restauraciji Ukrajine učestvuje i Kina. Što bi, između ostalog, spasilo Kijev od totalne zavisnosti od Zapada. Štaviše, novac iz Kine dolazi bez ikakvih uslova za "sprovođenje reformi". Dodatni plus je mogućnost uticaja na Moskvu preko Pekinga.

Za Kinu su "posebni" odnosi sa Ukrajinom zanimljivi i sa stanovišta investicionih perspektiva u zemlji za rad sa evropskim tržištem. I uopšte, sa stanovišta uticaja na situaciju u Evropi (naročito ako Ukrajina uđe u EU i tamo će imati glas u donošenju odluka). Štaviše, Evropa je, u manjoj meri od Sjedinjenih Država, sklona pojačavanju konfrontacije sa NR Kinom.

Kompromis

Zato diplomatski napori Kine u vezi sa Ukrajinom teoretski ne moraju da budu bezuspešni ako strane uspeju da pronađu neku vrstu kompromisa.

Međutim, kako će to praktično izgledati, još uvek je potpuno nejasno. Na kraju krajeva, moraće odmah da pronađu kompromis između mnogih igrača – i Ukrajine (čiji je cilj dostizanje granica iz 1991. godine), ali i Ruske Federacije i Zapada.  S obzirom da SAD Kinu smatraju još većom pretnjom od Rusije, izgleda da su izgledi za bilo kakve sporazume o rešenju u Ukrajini uz posredovanje Pekinga blizu nule.

Međutim, s obzirom na atraktivne izglede za saradnju sa Kinom, malo je verovatno da će Zelenski odbaciti predloge Kine na tom potezu, već će pokušati da započne neku vrstu dijaloga sa Pekingom.

Ako u narednim mesecima tok borbi na frontu ne da jasne prednosti nijednoj strani i stav prema nastavku pregovora počne da se menja, onda kinesko posredovanje može odigrati svoju ulogu. Možda čak i odlučujuću.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading