RUSIJA OTKRILA AHILOVU TETIVU AMERIČKOG MONSTRUMA Ovako izgleda budućnost modernog ratovanja
Foto: YouTube printscreen

Komandant jedne od jedinica PVO sa sedištem u Zaporožju je to saopštio 2. decembra.

Sistem HIMARS koji su isporučile SAD pokazao se kao „ključno oruđe“ za Ukrajinu koje joj pomaže da osujeti rusku agresiju. Sistem HIMARS je, po mišljenju većine stručnjaka, imao najznačajniji uticaj na rusko-ukrajinski rat.

Međutim, stručnjaci sada tvrde da upotreba novog softvera omogućava ruskim jedinicama protivvazdušne odbrane da naprave proračune koji su skoro 100% precizni, što im omogućava da brzo obaraju rakete HIMARS.

RIA Novosti je citirala ruskog komandanta protivvazdušne odbrane da „ako u početnoj fazi ruske snage protivvazdušne odbrane nisu razumele šta su rakete HIMARS MLRS, onda su nakon instalacije novog programa postale „normalna meta“.

- Slobodno ih vidimo, posmatramo i uništavamo bez problema, dodao je on. On je rekao da je jedinica pod njegovom komandom uspela da obori oko 10 raketa HIMARS, uključujući četiri u poslednjih mesec dana.

Aleksej Podberezkin, direktor Centra za vojno-političke studije MGIMO, rekao je za radio Sputnjik: „U principu, čak i pre novog softvera, oboreno je 75-80 odsto raketa koje su lansirali sistemi HIMARS, ali ne 100 procenata."

Ali rakete HIMARS sada mogu biti oborene sa skoro savršenom sigurnošću zahvaljujući preciznijim proračunima, dodao je on. U međuvremenu, Rusija nije otkrila kada je ažurirala domaće sisteme PVO ovim novim softverom.

Ranije je objavljeno da Moskva takođe raspoređuje sopstveni MLRS, Tornado-S, da bi se suprotstavio HIMARS-u.

Slično američkom HIMARS-u, ruski Tornado-S je višestruki raketni sistem koji se koristi za napad na ciljeve na većim udaljenostima i unutar neprijateljske teritorije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading