PONOS BUDIMPEŠTE Zgrada Skupštine je ujedno i turistička atrakcija
Foto AP

Budimpešta je nastala 1873. godine ujedinjenjem tri grada, Budima, Obude i Pešte. Sedam godina kasnije Sabor je odlučio da izgradi novu, reprezentativnu zgradu parlamenta, koja će izražavati suverenitet nacije. Planirano je da zgrada bude okrenuta prema reci. Održano je međunarodno takmičenje, a pobedio je Imre Steindl. Planovi još dva takmičara su takođe realizovani, jedan kao Etnografski muzej a drugi kao zgrada Ministarstva poljoprivrede Mađarske, obe zgrada okrenute ka zgradi Parlamenta, na Trgu Lajoša Košuta. Izgradnja pobedničkog dizajna započeta je 1885. godine, a zgrada je otvorena na 1000. godišnjicu zemlje 1896. godine, iako je završena tek 1904. godine. Arhitekta zgrade nije doživeo završetak izgradnje, prvo je oslepeo, a zatim 1902. godine preminuo.

Skulpture kao ukras

Glavna fasada gleda na Dunav, ali je glavni ulaz s trga na istočnoj strani zgrade. Fasada zgrade je ukrašena sa 90 kamenih skulptura koje predstavljaju ličnosti iz mađarske istorije, dok 162 statue krase unutrašnjost zgrade. To su statue mađarskih vladara, transilvanskih vođa i poznatih vojnih ličnosti kao što su Arpad, Stefan I Ugarski i Janoš Hunjadi. Nad prozorima su prikazani grbovi kraljeva i vojvoda. Istočno stepenište je okruženo statuama dva lava. Posetioci se prilikom ulaska u Parlament penju sjajnim ukrašenim stepenicama, vide freske na plafonu i prolaze pored poprsja arhitekte Imre Steindla u zidnoj niši.

Jedan od poznatih delova zgrade je šestougaona centralna dvorana, uz koju su Donji i Gornji dom. Moderna Narodna skupština je jednodomna i sastaje se u Donjem domu, dok se Gornji dom koristi kao sala za konferencije i sastanke. Kruna Svetog Stefana, koja je takođe nalazi u grbu Mađarske, izložena je u centralnoj dvorani od 2000. godine.

 

 

U izgradnji je učestvovalo oko 100.000 ljudi. Utrošeno je 40 miliona cigli, pola miliona dragog kamenja i 40 kilograma zlata. Nakon Drugog svetskog rata, zakonodavno telo je postalo jednodomno, a danas Vlada koristi samo mali deo zgrade. Za vreme Narodne Republike Mađarske, na vrhu kupole nalazila se crvena zvezda, ali je uklonjena 1990. godine nakon pada komunizma. Matjaš Sireš proglasio je Mađarsku Republiku sa balkona okrenutog prema Trgu Lajoša Košuta 23. oktobra 1989. godine.

Zgrada Parlamenta je sagrađena u neogotičkom stilu. Ima simetričnu fasadu i centralnu kupolu. Kupola je u stilu neorenesanse.  Parlament je i iznutra simetričan, ima dve potpuno identične dvorane parlamenta od kojih se jedna koristi za politiku, a druga za turističke posete.

Zgrada je duga 268  i široka 123 metra. Njena unutrašnjost obuhvata 10 dvorišta, 13 putničkih i teretnih liftova, 27 kapija, 29 stepeništa, 691 sobu (što uključuje više od 200 kancelarija) i biblioteku sa preko 500.000 jedinica. S visinom od 96 metara, jedna je od dve najviše zgrade u Budimpešti, druga je Bazilika Svetog Ištvana koja je iste visine. Pošto je zgrada projektovana tokom hiljadugodišnjice Mađarske, broj 96 simbolizuje godinu mađarskog osvajanja Karpatske kotline 896. Broj 96 se takođe javlja u broju stepenica glavnog stepeništa. Zgrada ima 365 manjih i većih kula, što simbolizuje broj dana u godini.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading