VATRENA KUGLA NA NEBU ŠOKIRALA GRAĐANE RIJEKE Videla se sa 500 kilometara udaljenosti (VIDEO)
Facebook/Printscreen/Hrvatskiastronomskisavez

Hrvatski astronomski savez objavio je kako se u noći s 13. na 14. avgusta na nebu iznad Rijeke pojavila vatrena kugla, koja se mogla videti čak i na preko pet stotina kilometara udaljenosti.

Bilo je to u noći nakon maksimuma Perzeida, koji svoj vrhunac redovno doseže 12. avgusta, ali se ne radi o tom meteorskom roju, već sporadičnom meteoru.

 

 

 

Navode kako su vatrenu kuglu snimile kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (s udaljenosti od 530 kilometara).

- U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Meseca. Svoj svetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom ukaznom merenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od osam sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj tački svetlog leta procenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negde u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizovati - tumače astronomi.

Navode kako je to dogodilo već drugi put ove godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading