POTRESNE SLIKE OBILAZE SVET U naletu nasilnog prelaska migranata u Španiju iz vode je spašena novorođena beba - "Sekunde su je delile od smrti" (FOTO)
Tanjug/ AP

Tanjug/ AP

 

Snažna slika prikazuje španskog civilnog oficira Guardia koji drži novorođenče dok se oslanja na gumu za spasavanje u vodi. Dečak, kojeg je nosila njegova majka, jedno je od nekoliko dece koje su spasile ekipe za hitne slučajeve. Oko 8.000 ljudi, uključujući 1.500 maloletnika, plivalo je ka Ceutu, na granici Španije i Maroka, poslednja dva dana, prema zvaničnicima.

POTRESNE SLIKE OBILAZE SVET U naletu nasilnog prelaska migranata u Španiju iz vode je spašena novorođena beba -

Foto: EPA

 

Suočili su se s iscrpljujućim putovanjem kako bi stigli do severnoafričke enklave preplivavši Sredozemno more - pre nego što bi spavali gde god bi mogli da se sklone. Prema izveštajima, deca bez pratnje su zbrinuta. Ali vojna vozila raspoređena u Ceuti radi presretanja migranata odbila su više 4.000 ljudi.

POTRESNE SLIKE OBILAZE SVET U naletu nasilnog prelaska migranata u Španiju iz vode je spašena novorođena beba -

Tanjug/ AP

 

Vojnici i policija su palicama terali ljude sa plaže i bacali dimne bombe da odvrate druge od prelaska. Sada se kaže da je reka ljudi stigla u sredu, a izveštaji sugerišu da su se neki dobrovoljno vraćali u Maroko.

Španski premijer Pedro Sančez doleteo je u to područje u pokušaju da „vrati mir“.

„Ovaj iznenadni dolazak ilegalnih migranata ozbiljna je kriza za Španiju i Evropu“, rekao je Sančez u televizijskom obraćanju pre svog dolaska u Ceutu. Kasnije je kritikovao Maroko zbog „prkosa“, dodajući: „Nedostatak granične kontrole od strane Maroka nije znak nepoštovanja Španije, već Evropske unije“. Seuta, koja ima 80.000 stanovnika, nalazi se na severnom vrhu Maroka preko puta Gibraltara.

Zajedno sa još jednom španskom enklavom, Melilom, za Ceutu se kaže da je magnet za afričke migrante koji traže bolji život u Evropi.

 „Priliv“ migranata dolazi usred pojačanih diplomatskih tenzija sa Marokom. Regionalni lider Ceute kritikovao je ono što je opisao kao pasivnost Maroka tokom krize.

Kaže se da je migrantima iz Maroka u početku bio dozvoljen boravak u Madridu samo radi lečenja koronavirusa u španskoj bolnici.

POTRESNE SLIKE OBILAZE SVET U naletu nasilnog prelaska migranata u Španiju iz vode je spašena novorođena beba -

Tanjug/ AP

 

Španski ministar spoljnih poslova Gonzalez rekao je da Španija veruje da je Maroko popustio kontrolu granice kako bi se osvetio Španiji koja je pružila medicinsku pomoć šefu pokreta za oslobađanje Zapadne Sahare, sporne teritorije na jugu Maroka.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading