Greške u prvih mesec dana u životu šteneta mogu mnogo da vas koštaju u budućnosti
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Prvih 30 dana zajedničkog života sa štenetom imaju ključnu važnost za budućih 15 godina.

Nađite dobrog veterinara

Veterinar je prva osoba koju treba da posetite sa svojim štenetom. On će prilikom pregleda utvrditi da li je štene zdravo i dati vam sve neophodne informacije za dalji razvoj.

Učenje od samog početka

Svaki vlasnik treba provodi vreme igrajući se s ljubimcem, ali imajte na umu da je neophodna socijalizacija i rad s psom, a pre svega vreme.

Kućna higijena

Najveći problem sa štencima je kućna higijena jer im treba vremena da usvoje nove navike. Psa treba sve vreme pratiti i pri prvom pokušaju vršenja nužde odmah izneti napolje. Takođe, treba ga izvesti napolje neposredno nakon obroka i sačekati da obavi veliku nuždu i da više puta mokri. Znak da pas u stanu hoće da izađe napolje su: trčanje tamo-vamo, intenzivnije njuškanje, trčanje prema vratima... Vlasnik treba da prati ove znakove jer oni ukazuju da psu nešto smeta. Nikada mu ne gurajte nos u urin ili izmet, niti ga kažnjavajte udarcima i vikom. „Naljutite“ se na njega ponavljajući više puta reč „fuj“ uz kratko i brzo stresanje za kožu vrata. Miris mesta na kojima se pas uneredio neutrališite sirćetom razređenim vodom u odnosu četiri prema jedan.   

Grickanje nije znak agresije

Svi štenci imaju oštre zubiće i grickaju, što ne znači da su agresivni! Oni grickaju da bi olakšali probleme sa zubićima, ali i uče kako da nešto dohvate zubima, a da pritom to ne povrede i ne unište. Najbolji savet je da im date neku igračku kada krenu da vas grizu.    S. Bošnjak

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading