MALO KO OVO ZNA Evo čemu služe cilindrična zadebljanja na kablu za punjenje laptopa
Foto: Youtube/Printscreen

Sigurno ste se nekada upitali čemu služe oni debeli cilindri koje se nalazi pri kraju kabla za punjenje vašeg laptopa ili mobilnog uređaja, piše Interesting Engeineering.

Ti cilindri se često nalaze i na kablovima koji spajaju tastaturu sa računarom, a unutar svakoga od njih nalaze se takozvani feritni filteri, koji se koriste da bi se eliminisao gubitak energije u žici.

Ponekad se zovu i EMI filteri, ali uvek se koriste za punjenje baterija i prenos energije. Dok struja prolazi kroz kabl, može doći do dosta velikog gubitka energije usled elektromagnetne interferencije. Feritni filteri se uvek spremaju blizu izvora energije, što znači da se obično nalaze pri kraju kablova. U svakom cilindru nalazi se mala količina feritne keramike, koja apsorbuje elektromagnetnu buku visoke frekvencije.

Feritni filteri se nalaze u plastičnom omotaču, a ako ga otvorite u njemu ćete pronaći dve polovine feritnog keramičkog cilindra.

MALO KO OVO ZNA Evo čemu služe cilindrična zadebljanja na kablu za punjenje laptopa

Foto: Youtube/Printscreen

 

Osim zaustavljanja elektromagnetne interferencije, ovi filteri mogu zaustaviti i interferencije iz drugih signala, poput mobilnih ili drugih obližnjih izvora energije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading