DOŠLI SMO DO KRAJA PUTA Proročanstva predviđaju skori kraj sveta kakvog ga poznajemo
Foto: Shutterstock


Neka od najstarijih proročanstava na svetu predviđaju da su najdramatičniji događaji u ljudskoj istoriji pre naše planete: kraj sveta kakvog ga poznajemo. Ova proročanstva ne određuju datum – ni godinu, ni deceniju, čak ni vek.

Ipak, nacrt za istoriju čovečanstva je do sada bio toliko precizno ispunjen da je poslednji korak, jedini koji je još preostao da se postigne, apsolutno siguran. Priča počinje tragičnim progonom hiljada Jevreja iz njihove domovine u Palestini. Među zarobljenicima koje je kralj Navuhodonosor odveo u Vavilon bila su četiri mlada princa, Danilo. Šadrak, Mešek i Abed Nego.

U procesu koji nam se čini neobičnim, ali je u to vreme bio uobičajen, Navuhodonosor je poslao ova četiri mladića na Univerzitet u Vavilonu da ih obuče za kraljeve savetnike. U noći kada počinje naša priča kralj je usnio san. To je, u stvari, bila noćna mora koja ga je pratila do jutra, iako se ujutru ničega nije mogao setiti.

Uveren da je san važan, Navuhodonosor je pozvao svoje savetnike i zamolio ih da mu kažu šta je san i šta san znači. Ovi „mudraci“ su protestovali zbog prevelikog zahteva, ali im je kralj rekao: „Ili ćete mi ispričati san ili ću vas pogubiti!“

Uprkos pretnjama smrću, kraljevi savetnici nisu mogli da odgovore na zahtev. Danijel i trojica njegovih prijatelja nisu bili pozvani u palatu sa drugim kraljevim savetnicima, verovatno zato što su bili u školi. Ali i oni su bili uključeni u kraljevu proklamaciju.

Kada su policajci došli da ih uhapse, Danijel je zatražio odlaganje. Njegov zahtev je uslišen i te noći je Bog dao Danilu isti san koji je imao Navuhodonosor. Zvaničnik poslan da uhapsi Danila izveo je mladića ujutru pred kralja.


Navuhodonosorov san

Kada su formalnosti pozdrava završene, Danilo je rekao kralju šta je sanjao. „O kralju, imao si viziju: gle, statua, velika statua. Glava statue bila je od zlata, sanduk i ruke od srebra, trbuh i bedra od mesinga, gvožđe gvožđe, a stopala delom od gvožđa, delom od gline. Odjednom je ogroman kamen izleteo niotkuda, oborio statuu i pretvorio je u prah. Tada je kamen postao veliko brdo koje je ispunilo zemlju."


Prirodno je da je kralj želeo da sazna značenje sna. Prve reči Danila mora da su ga ispunile ponosom: „Ti si, kralju, glava od zlata. Ali nastavak nije bio laskav; „Posle ćeš ustati drugo kraljevstvo, slabije od tvog.

Danilo je objasnio da će Vavilon biti praćen tri kraljevstva i većina, biblijskih tumača se slaže da su to Medo-Persija, Grčka i Rim. Rim je bio poslednje u nizu moćnih imperija. Kada se Rim raspao, njegovi ostaci su na kraju postali različite države u Evropi, severnoj Africi i na Bliskom istoku koje danas poznajemo.

Uništenje kipa kamenom označava uništenje svih naroda na kraju sveta, nakon čega će Bog uspostaviti kraljevstvo. Šta je bilo tako neverovatno u tom proročanstvu? Danilo ga je napisao oko 600. godine pre nove ere. Poznavao je Vavilon od svog rođenja, a mogao je poznavati i Medo-Persiju u vreme kada je napisao ovo proročanstvo - iako je ta sila osvojila Vavilon tek godinama kasnije.

Ljudski, Danilo je bilo nemoguće da predvidi uspon i pad Grčke i Rima ili propast Rimskog carstva, ali svaki srednjoškolski udžbenik istorije svedoči da se Navuhodonosorov san ostvario upravo onako kako ga je Danilo otkrio kralju, Zadivljujuće! Danijelova vizija Mnogo godina kasnije, Bog je Danielu dao viziju koja, iako se veoma razlikuje od Navuhodonosorovog sna, pruža sličan nacrt svetske istorije.

Danilo je video četiri velika čudovišta kako izlaze iz mora: lav, medved, leopard i okrutna zver nazvaćemo zmaja. Oni predstavljaju Vavilon, Medo-Persiju, Grčku i Rim. Zmaj je imao deset rogova na glavi. Oni predstavljaju deset nacija koje su usledile posle Rima.

Međutim, u viziju je uveden simbol koji je obeležio deo istorije koji Navuhodonosorov san nije sadržao. Mali rog je izrastao između rogova na zmajevoj glavi i ubrzo zauzeo dominantnu poziciju. Danijelov opis ovog „malog roga” jasno pokazuje da je on predstavljao vladajuću silu sa verskim i političkim autoritetom.

Srednjovekovno hrišćanstvo je zapravo kontrolisalo narode Evrope verski i politički tokom većeg dela milenijuma. Ovo je iznenađujuće proročanstvo jer Danilo to ne bi mogao znati da mu ga Bog nije otkrio. Međutim, Danijel je jedva stigao da se upozna sa opisom malog roga kada se vizija promenila.

Ovoga puta njegova pažnja bila je usmerena na scenu na nebu: Bog sedi na prestolu, okružen stotinama hiljada anđela. Svrha ovog veličanstvenog skupa je bila očigledna. Biblija kaže: „Sud je, knjige se otvaraju“.


Cilj suda je da sudi svim zemaljskim silama koje su vladale svetom. I tada će se „kraljevstvo, moć i veličanstvo pod svim nebesima dati narodu Svevišnjih Svetih“. Njegovo carstvo je večno carstvo, i sve vlasti će mu služiti i pokoravati mu se.”

Imajte na umu da se svaki detalj ove vizije osim poslednjeg ostvario. Pojavljivali su se i nestajali Vavilon, Medo-Persija, Grčka i Rim. Srednjovekovno hrišćanstvo se pojavilo i nestalo. Živimo u vremenu podeljene Evrope i suda koji prethodi drugom Hristovom dolasku. Njegov povratak je jedini deo tog proširenog nacrta koji tek treba da se ispuni.

Opet smo suočeni sa zapanjujućim zaključkom da je prorok, koji je živeo pre više od dve i po hiljade godina, mogao da zaviri u tok vremena i da nacrt budućnosti sa takvom tačnošću da je mogao dobiti samo od Bog. Neki biblijski tumači tvrde da je Danilo pisao oko sto pedeset godina pre Hrista i da u njegovom nacrtu svetske istorije nema ničeg natprirodnog.

Znaci vremena ne prihvataju taj kasni datum Danilovih proročanstava. Čak i da ih je napisao između 200. i 150. godine pre nove ere, ne postoji mogućnost da je mogao znati za kolaps Rimskog carstva, koji se dogodio oko četiri stotine godina kasnije.

Niti je mogao znati za značajan način na koji je hrišćanstvo dominiralo evropskom politikom tokom srednjeg veka. Jedini zaključak do kojeg možemo doći je da je Danijel primio ove snimke budućnosti od samog Boga. A pošto se sve ostalo u Danijelovom planu svetske istorije ostvarilo, možemo biti sigurni da će se poslednji događaj dogoditi. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading