"ONI KOJI PRIME VAKCINU GORKO ĆE ZAŽALITI" U Grčkoj najglasniji među antivakserima crkveni zvaničnici!
EPA

Jedan od glavnih izvora protivljenja lokdaunu, nošenju maski i vakcinaciji u Grčkoj su uticajni sveštenici i moć koju imaju sa propovedaonice.

- Crkvene vlasti odbijaju da proveravaju posetioce crkve, poštujući ličnost vernika - stoji na natpisu na ulazu u crkvu Svetog Nikole u ​​glavnom gradu.

Unutar krcate crkve možete na prste jedne ruke da prebrojite osobe koje nose maske, piše "Politiko". Sveštenik Vasilejos Volodakis iskoristio je svoju besedu da se obruši na vladu i lekare.

- Oni žele da se prema crkvama ponašaju na isti način kao i prema teretanama, ali mi verujemo da smo ovde na nebu. Naučnici ne mogu da objasne neke stvari, pa ih radije prećutkuju - rekao je okupljenima.

 

Volodakis je jedan od najistaknutijih kritičara ograničenja i vakcina protiv korona virusa u Grčkoj pravoslavnoj crkvi. Nedavno je rekao da će oni koji prime vakcinu "gorko zažaliti".

Ima veliki broj pristalica.

- Zalažemo se za zaštitu ljudskih prava, istih prava koja je ratifikovalo hrišćanstvo. Bog nas ne tera da ga sledimo, za razliku od onih koji podržavaju vakcinaciju - rekla je Marija, sredovečna žena koja je prisustvovala službi sa svojim suprugom.

Malo nakon što se pričestila dodala je da "u potpunosti verujem svom svešteniku“, kao i da ne želi da primi "eksperimentalnu vakcinu".

- Žele da nas podele i to ne bismo smeli da dozvolimo. Svako treba da bude slobodan da radi ono što misli da je dobro za njegovo zdravlje - kazala je.

Crkveno rukovodstvo zvanično podržava vakcinaciju. Poglavar Grčke pravoslavne crkve Jeronimos proveo je nekoliko dana na intenzivnoj nezi nakon što je oboleo od kovida prošlog novembra. Mesec dana kasnije, rekao je: "Ja bih prvi otišao da se vakcinišem da nisam bio bolestan“. Arhiepiskom je objavio da je vakcinu primio 12. maja.

Međutim, nekoliko uticajnih sveštenika neprestano savetuju vernicima da se ne vakcinišu, dok neki odbijaju da puste ljude u crkvu ako nose maske ili su primili vakcinu.

Serafim od Кitire, jedan od najmoćnijih sveštenika u zemlji, čak širi teoriju zavere da su "vakcine proizvod abortusa“.

- Ovaj proizvod koji potiče od ubijenih embriona ubrizgavaće se u naša tela. Oni žele da stvore metačoveka, mutiranog čoveka, čoveka koji će biti poput robota - rekao je.

Grčka se suočava sa naglim porastom slučajeva nakon širenja visoko zaraznog delta soja. Кrajem juna prosečni dnevni broj slučajeva iznosio je oko 400, ali je sada skočio na oko 2.700.

Otprilike 44 odsto stanovništva je potpuno vakcinisano, malo iznad proseka EU. Ali kolebljivost prema vakcinama usporila je nagon inokulaciju u zemlji, a neki stručnjaci upozoravaju da će se na kraju potpuno vakcinisati samo 55 do 58 procenata stanovništva, što je daleko ispod cilja od 75 odsto.

U pokušaju da poveća taj broj, grčka vlada je najavila obavezno vakcinisanje zdravstvenih radnika. Ministarstvo unutrašnjih poslova započelo je kampanju za povećanje stope vakcinacije u manjim zajednicama, što će uključivati slanje lokalnih zvaničnika i pripadnika sveštenstva koji podržavaju savete zdravstvenih autoriteta.

Ranije ovog meseca, ministar zdravlja Vasilis Кikilijas i glavni vladin naučni savetnik Sotiris Ciodras sastali su se sa Svetim sinodom, upravnim telom crkve, kako bi pokušali da uključe sveštenstvo u kampanju vakcinacije.

Međutim, poruka Svetog sinoda nije bila baš snažna, već je preporučio "slobodan izbor vakcinacije kao ekskluzivno i naučno testirano rešenje za zaustavljanje širenja virusa“, ​​kao i "budnost u molitvama i često učešće u bogosluženju“. Nije pomenuto preduzimanje akcije protiv sveštenika antivaksera.

- I dalje smo posvećeni traganju za istinom u Crkvi - rekao je Ciodras nakon sastanka.

U utorak je Sveti sinod poslao cirkular koja se čita tokom nedeljnih službi, kojim je rečeno vernicima da vakcina nije u suprotnosti sa onim što crkva propoveda.

- Crkva može da utiče na masu i može da govori o sopstvenom iskustvu sa ovim nevidljivim neprijateljem, jer je oplakivala mnoge sveštenike. Ona ima moć da utiče na jato pozivajući građane, posebno one koji pripadaju osetljivim grupama, da se vakcinišu - rekao je portparol vlade Aristotelija Peloni prošle nedelje.

Foto: Shutterstock

 

Iako je Grčka zvanično sekularna država, crkva ima izuzetno veliku moć u politici i društvu, što otežava mešanje političara u verska pitanja. Vladi je tradicionalno teško da se suprotstavi sveštenicima, koji imaju veliki uticaj na glasače. Čak je i rukovodstvu crkve teško da se uhvati u koštac sa pojedinim sveštenicima.

Od 15. jula u barove, restorane, bioskope i pozorišta smeju samo vakcinisani ljudi. Međutim, za crkve nije najavljena takva mera.

Crkva je redovno kršila pravila od početka pandemije. Pripadnici sveštenstva nikada nisu morali da nose maske. Crkve su bile među prvim objektima u zemlji koji su se ponovo otvorile nakon oba lokdauna.

Pravila koja su se primenjivala na sve ostale, poput nošenja maske ili držanja bezbedne udaljenosti, nikada se u stvarnosti nisu primenjivala u crkvama. Čak i direktiva o održavanju uskršnjih bogosluženja ranije od uobičajene ponoći, zbog policijskog sata širom zemlje, nije poslušana.

U zapadnoj Grčkoj mitropolit Кosmas nazvao je nevernicima one koji se plaše da uđu u prepunu crkvu.

- Bog ne dozvoljava da budete zaraženi. Bog ne zaražava! To je sveto mesto, hram nebeski - rekao je.

Tokom Uskrsa, hiljade poklonika ispunile su crkve u gradu Agriniji koji je u roku od nekoliko dana stavljen u crvenu zonu zbog porasta broja slučajeva. Ista stvar se dogodila na egejskom ostrvu Кalimnos.

Početkom pandemije, Sveti sinod je presudio da se virus ne može preneti svetim pričešćem. Nekoliko sveštenika koji su koristili jednokratne kašike za pričešće bili su sankcionisani.

Političari vladajuće konzervativne stranke Nova demokratija slikani su kako se pričešćuju, dok su lekari bliski Sirizi takođe podržali svetu pričest.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading