TREĆA DOZA JE NEOPHODNA, DELTA JE BRZA Ivanuša apeluje na građane da se vakcinišu
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Marjan Ivanuša, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije, kaže da se trenutno prati više sojeva korona virusa, a da je najrizičniji delta soj koji drastično utiče na imunološki sistem građana.

Vakcine pružaju dobru zaštitu od teškog oblika bolesti ali i dalje ima dosta građana koji nisu primili ni prvu dozu, upozorio je on.

Za sada "Mi" soj ne predstavlja veliku opasnost za naše građane, za razliku od delte koji se brzo širi i može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kod onih koji već boluju od nekih hroničnih bolesti, kazao je on gostujući na TV Prva.

Kada je reč o trećoj dozi vakcina, predstavnik SZO-a ističe da je ona uslovljena brzim širenjem te agresivnije varijante korona virusa. - Učinkovitost, odnosno, delotvornost vakcina s vremenom pada, pa je zbog toga neophodna i treća doza, posebno kod starijih ljudi koji imaju hronična oboljenja - ngalasio je Ivanuša.

Ona je, gledano s aspekta trenutne epidemiološke situacije, mnogo jača doza, usmerena ka sprečavanju širenja delta varijante. Namenjena je velikom broju ljudi, posebno starijoj generaciji, ali su u toku klinička istraživanja kome bi još ona bila neophodna.

Ivanuša je zaključio da treća doza vakcine znatno poboljšava imunološki sistem građana, pa je preporuka da se što više građana vakciniše.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading