DELTA SOJ PROBIJA PRIRODNU I POSTVAKCINALNU ZAŠTITU Najjači udar nas očekuje sredinom septembra
Foto: EPA

Ovaj talas epidemije trajaće minimum još dva meseca, vrlo verovatno i duže, s tim što ćemo se u drugoj polovini septembra suočiti sa drastičnim porastom broja zaraženih na dnevnom nivou.

- Bolnice će opet biti prepune, a masovnije umiranje obolelih je tek pred nama, jer smrtnost se u epidemijama uvek povećava "sa zadrškom" - kaže dr Radmilo Petrović.

Iz ove perspektive, bez podatka koliki je zaista kolektivni imunitet, teško je, napominje dr Radmilo Petrović, da se proceni šta bi po broju inficiranih mogao da bude vrh ovog talasa kovida, prenose Novosti.rs.

- Ne znamo kod kojeg broja vakcinisanih pada imunitet i da li će primiti buster dozu, kao što ne znamo ni koliki je prirodno stečen imunitet: koliko se od ukupno registrovanih 760.000 slučajeva infekcije od početka epidemije, "preklapa" sa vakcinisanima, i koliko njih još ima otpornost samo posle preležanog kovida. Sve su to parametri bez kojih ne možemo ni da naslutimo da li ćemo opet stići do 8.000 inficiranih dnevno - navodi dr Petrović.

Otežavajuća je okolnost što delta soj probija i prirodnu i postvakcinalnu zaštitu. Juče smo stigli do blizu 3.000 novoinficiranih, iako su najpesimističkije prognoze na početku ovog naleta korone bile da u vrhu talasa možemo da očekujemo do 4.000 obolelih za dan. Stvarnost bi, realno, mogla da bude i gora.

- Borba sa delta sojem je izuzetno surova i očekujemo da u narednim nedeljama pokaže svu svoju snagu. Tempo vakcinacije je izuzetno spor. Sa oko 52 odsto vakcinisanih, daleko smo od kolektivnog imuniteta, i tako smo produžili opstanak virusa, koji je sada mutirao. Tužno je sada videti mlade nevakcinisane ljude na respiratorima. - kaže dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Na mašinama za mehaničku ventilaciju u utorak je bilo 80 obolelih, u bolnicama ukupno 1.231. Prema procenama lekara, na osnovu težine kliničke slike koju kovid sada ima, od 2.981 osobe kod koje je u utorak potvrđen virus, najmanje 10 odsto će u nekom trenutku morati na bolničko lečenje.

Već se prave planovi za dodatne kapacitete. Prema rečima dr Đerleka, država je spremna za novi talas virusa: obezbeđena je dovoljna količina kiseonika, lekova i bolničkih postelja.

- Sa svim izgrađenim kapacitetima, očekujemo da zdravstveni sistem funkcioniše paralelno i da će nekovid pacijenti imati bolju zdravstvenu zaštitu, kao i da neće trpeti kao prethodnih godinu i po dana - rekao je Đerlek.

Epidemiolozi spas vide u vakcinaciji građana

- Svuda je očigledno da se mere ne poštuju, da je ljudima dojadilo i nismo mi nikakav izuzetak od sveta, samo nema razumnog objašnjenja zašto se u većem broju ne vakcinišemo kad ima vakcina. Ja sam posle dve kineske, primio i treću dozu "sinofarma", nisam proveravao antitela, jer ona nisu najvalidnija mera imuniteta. Vakcina koju Rusi najavljuju za sledeću godinu biće bolja od sada dostupnih, jer će biti u spreju: sprečavaće zaražavanje jer će stvarati antitela u nosnoj šupljini i tako sprečavati virus da prodre u organizam - kaže dr Radmilo Petrović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Др. Зоран

03.09.2021 12:26

DELTA SOJ PROBIJA POSTVAKCINALNU ZAŠTITU... ...Epidemiolozi spas vide u vakcinaciji građana Хоћу пету дозу!!!