LICEMERJE Građani Prištine podržavaju mere za srpske proizvode, ali ih ipak kupuju
EPA

 

Trgovinske radnje u Prištini dobro su snabdevene srpskim proizvodima, iako je taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koju je pre tri godine uvela Haradinajeva vlada, uticala je da mnoge srpske prozvode na rafovima u radnjama zamene proizvodi sa Kosova, Albanije i Severne Makedonije.  

Albanci iz Prištine sa kojima smo razgovarali odobravaju najavu kosovske vlade o uvođenju mera na uvoz konditorskih proizvoda iz Srbije. 

“Trudim se da budem opreznija i da ne kupujem srpske proizvode, jer ovde ne postoji ni kontrola proizvoda, tako da se plašim. Ponekada se desi da ne znam čiji je proizvod”, kazala nam je stanovnica Prištine.

Penzioner Ismet Namani  kaže da koristi neke srpske proizvode, ali i da mnoge i ne prepoznaje ko ih proizvodi.  

“U Briselu znaju šta su jedni drugima obećali. Šta je obećala Srbija, a šta Kosovo. Međutim kada ti jedeš meso, zašto bih ja supu, ako ja jedem meso moraš i ti. Najbolje je da se ekonomski razumeju, ali reciprocitet neka bude. Ako njih košta više neka košta i nas, ako je i njima manje neka bude i nama manje”, kazao je Namani. 

I Hasim Pačjača smatra da su mere neophodne ukoliko Kosovo ima blokadu iz Srbije. Za srpske proizvode kaže da su dobrog kvaliteta. 

“Jeste, kvalitetni su proizvodi, ali nije u redu da na primer mi uvezemo 300 do 400 miliona evra robe iz Srbije, a izvezemo 30 do 40 miliona prema Srbiji. To nije dobro i pošteno”, kazao je Pačjača.

Prodavnice u Bošnjačkoj mahali prepune srpskih proizvoda

U hipermarketu multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici, čiji je vlasnik Albanac, na rafovima se nalazi gotovo 70 odsto srpskih proizvoda, a ono što smo mogli sami da se uverimo je da su pojedini od njih, poput eurokrema, određenih vrsta čokolade i keksova ponuđeni čak i po akcijskim cenama.

Za razliku od Bošnjačke mahale i prodavnica u ovom delu Severne Mitrovice, u trgovima u centru grada, nalaze se u velikoj većini proizvodi koji su proizvedeni u Srbiji.

Vlasnici ovih trgovima nisu želeli javno da kažu šta misle o najavi novih taksi na proizvode iz Srbije, ali kažu da su se snalazili i kupcima obezbeđivali tražene proizvode i kada su na snazi bile takse od 100 odsto na sve srpske proizvode.

Predsednik Privrednika sa Kosova Radoš Petrović rekao je za Kosovo onlajn da je najava novih taksi na konditorske proizvode iz Srbije, nastavak akcija kosovske vlade na sve što je srpsko.

„Posle ukidanja katastrofalnih taksi na proizvode iz Srbije, roba srpskog porekla je ponovo zauzela vodeće mesto na policama supermarketa zbog daleko najboljeg kvaliteta i cena. Kao i pre taksi postala je najtrazenija na prostoru Kosova I Metohije. Međutim, kao i sve što je srpsko i to je zasmetalo albanskim ekstremistima koji su odmah najavili da će da zabrane i stave namete na tu robu. Videli smo nedavno i upade Rosu jedinica u magacine sa prehrambenom robom na severu, tako da ovo vidim kao nastavak tih akcija koje su usmerene protiv svega što je srpsko“, rekao je Petrović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading