HAOS NA TRŽIŠTIMA POSLE NAPADA! Cena pšenice raste, povećan rizik po izvoz žitarica!
EPA

Eksplozije su potresle prestonicu Ukrajine prvi put posle nekoliko meseci,a zaoštravanje sukoba dovodi u pitanje da li će se dve strane složiti da produže ukrajinski ugovor o izvozu žitarica koji ističe za oko mesec dana.

Svako usporavanje moglo bi da poveća cene svetskih osnovnih prehrambenih proizvoda, koje su nedavno krenule da se stabilizuju. Već je bilo izazova sa ukrajinskim pošiljkama, jer se povećavaju zaostali brodovi koji čekaju inspekciju u Istanbulu.

- Početak nedelje mogao bi da bude veoma nervozan zbog rizika od povećanja tenzija u slivu Crnog mora - navela je konsultantska kuća "Agritel" iz Pariza u svojoj belešci.

Fjučersi na pšenicu u Čikagu porasli su čak za 9,2425 dolara po bušelu, krećući se prema najvećem dobitku ovog meseca. Cene su ove godine porasle za oko 20 odsto. Kukuruz i soja takođe beleže rast za više od 1,5 odsto.

Rusija je napala i druge ukrajinske gradove, uključujući Odesu, koja je glavno čvorište za transport žitarica i jedna od tri luke obuhvaćene izvoznim paktom. Morska luka Odesa zatvorena je zbog vazdušnih udara, što je uobičajena praksa tokom rata, saopštila je Uprava morskih luka Ukrajine.

U boljoj vesti kada je isporuka žitarica u pitanju, zastoj od više od 2.000 američkih čamaca i barži se raščišćava pošto su u nedelju ponovo otvorena dva zatvaranja duž reke Misisipi. Nizak nivo vode usled dugotrajne suše zaustavio je komercijalne isporuke robe tokom jesenje žetve.

Trgovci takođe očekuju ključni izveštaj o usevu od američkog Ministarstva poljoprivrede u sredu. Analitičari koji su učestvovali u anketi, u proseku očekuju da će agencija smanjiti svoje izglede za globalne zalihe pšenice i kukuruza.

Ostala tržišta

U međuvremenu, druge cene su uglavnom stabilne. Fjučersi kakaoa u Londonu i pamuka u NJujorku su porasli, dok je arabika kafa oslabila.

Fjučersi na sirovi šećer su se malo promenili nakon što su prošle nedelje porasli za više od pet odsto, pošto je zabrinutost u vezi sa snabdevanjem morila trgovace. Nedavno je nastavio i trend rasta cena sirove nafte nakon što je alijansa OPEK+ prošle nedelje pristala da smanji proizvodnju. Povećanje profitabilnosti proizvodnje sirove nafte može podstaći brazilske mlinare da preusmere više trske na proizvodnju etanola.

Uporna kiša u ključnim regionima rasta u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku zaslađivača, odložila je žetvu šećerne trske. Cene su takođe bile podržane zabrinutošću oko indijske izvozne kvote, za koju se očekuje da će biti objavljena kasnije ove nedelje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading