SVAKO VEČE U ISTO VREME POJEDITE MALO SOLI I ŠEĆERA Evo šta će se desiti vašem organizmu
Foto: Pixbay

Kombinacija šećera i soli igra važnu ulogu u našem telu. Naime, osobama koje pate od nesanice ova kombinacija, u pravoj razmeri, može da pruži ono što im je u tom trenutku potrebno, ali tako nedostižno – miran san. Kako to? Šećer i so deluju kao "baterije" za ćelije – glukoza omogućava direktan protok goriva do mitohondrija, a ravnoteža natrijuma u ​​međućelijskoj tečnosti omogućava pravilno ćelijsko disanje i proizvodnju energije.

Oba ova hranljiva sastojka su moćni dijetetski alati za upravljanje stresom - šećer signalizira telu da prestane da proizvodi hormone stresa, koji oštećuju vaš metabolizam i izazivaju nesanicu. So je takođe važna za održavanje homeostatskog stanja u kojem se adrenalin drži pod kontrolom. Treba napomenuti da šećer ne izaziva hiperaktivnost. Kada se koristi kao terapeutsko sredstvo za ishranu, na ovaj način ima upravo suprotan efekat.


Dakle, ako ste među onima koji se često bude, posebno između 2 i 4 sata ujutru, i osete kako adrenalin kruži telom i sprečava san, kombinacija šećera i soli može vam biti spas.

Poznato je da je zdrav i miran san osnova dobrog zdravlja. Stoga nije teško zaključiti koliko je važno dobro se naspavati. Svakodnevni stresovi i brojne obaveze nas toliko iscrpljuju da nedostatak sna može biti poguban za naš organizam, pa ovo rešenje zaista predstavlja spas.

Kako napraviti ovaj prah za spavanje?

Odnos soli i šećera treba da bude 1: 5. Najbolje je koristiti nerafinisanu morsku (ili himalajsku) so i kvalitetan smeđi šećer. Pomešajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglu. Trebaće vam mnogo vremena.

Pre spavanja (ili tokom noći kada se probudite) protresite teglu i stavite pod jezik mali prstohvat ove mešavine soli i šećera, kao lek, da se malo rastvori. Ovo je pravi "magični prah za spavanje" i kao lek, ovaj magični prah će vas poštedeti nesanice.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading