Pedijatar dr Aneta Jovanović upozorava na sve češće komplikacije kod uzrokovane UJEDOM KRPELJA
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Krpelji su mali insekti koji nakon uboda, koji je bezbolan, sisaju krv, a ukoliko su zaraženi mogu preneti bolest. Najviše ih ima u travi, žbunju, šumovitim predelima.

Koju bolest prenose

Krpelji mogu biti zaraženi bakterijom borelija burgdorferi, koja se prenosi na čoveka ubodom zaraženog krpelja a izaziva lajmsku bolest.

Simptomi lajmske bolesti

Infekcija najčešće zahvata kožu s pojavom karakteristične promene na koži u vidu crvenila na mestu uboda krpelja, a mogu se javiti i povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, uvećane lokalne limfne žlezde.

Kako se leči

Ukoliko se pojave simptomi i znaci bolesti, uz podatak o ubodu krpelja, važno je da dete pregleda pedijatar, koji će dati terapiju na osnovu pregleda i laboratorijskih ispitivanja.

Zaštitite dete od uboda krpelja

Krpelji se najčešće zakače na otkrivenim delovima kože, u kosi, iza uva, u pazuhu i preponama, kao i između prstiju na rukama i nogama.

Krpelja treba ukloniti što pre, najbolje u prvih 24 h od uboda, da bi se smanjila mogućnost inficiranja.

Uklanjanje s kože

Krpelji se mogu bezbedno ukloniti kod kuće ako imate pincetu, a ukoliko nemate pincetu ili niste sigurni da ste izvadili krpelja, odvedite dete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Pincetom čvrsto uhvatiti krpelja što bliže koži vašeg deteta, povlačeći ravnomerno i polako bez okretanja, bez gnječenja, ne koristeći alkohol ili druge hemijske rastvarače. Ubodno mesto oprati sapunom i vodom, dezinfikovati rastvorom joda ili lokalnim antiseptikom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading