Savladajte ova stanja: Šta možete da uradite u slučaju anksioznosti i napada panike
Foto: Shutterstock

Polako duboko udahnite. Kada osetite da vam se dah ubrzava, usmerite pažnju na svaki udah i izdah. Osetite kako vam se stomak puni vazduhom dok udišete. Brojite do četiri dok izdišete. Ponavljajte ovo dok vam se disanje ne uspori.

Prepoznajte i prihvatite ono što doživljavate. Ako ste već doživeli anksioznost ili napad panike, znate da to može biti neverovatno izazovno. Podsetite se da će simptomi proći i bićete dobro.

Vežbajte pažnju. Intervencije zasnovane na svesnosti se sve više koriste za lečenje anksioznih i paničnih poremećaja. Svesnost je tehnika koja vam može pomoći da svoje misli utemeljite u sadašnjosti. Možete praktikovati svesnost aktivnim posmatranjem misli i senzacija bez reagovanja na njih.

Koristite tehnike opuštanja. Tehnike opuštanja uključuju aromaterapiju i opuštanje mišića. Ako osećate simptome anksioznosti ili napada panike, pokušajte da radite stvari koje smatrate opuštajućim. Zatvorite oči, okupajte se ili koristite lavandu koja ima opuštajuće dejstvo.

Promene životnog stila

Promene načina života mogu vam pomoći da sprečite anksioznost i napade panike, kao i da smanjite ozbiljnost simptoma kada dođe do napada. Lekari savetuju da upravljajte izvorima stresa u svom životu.

Naučite kako da identifikujete i zaustavite negativne misli. Redovno budite umereno fizički aktivni. Uravnoteženo se hranite. Pridružite se grupi za podršku osobama sa anksioznošću ili napadima panike. Ograničite konzumaciju alkohola i kofeina, kao i upotrebu droga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading