Imate problem sa nesanicom? Ovih pet napitaka će vam pomoći da lakše zaspite
Foto: Shutterstock

Nesanica može da bude posledica mnogih stanja, pa zato treba da obratimo pažnju i šta to pijemo, čak i satima pre odlaska na spavanje, upozoravaju stručnjaci.

Čajevi su napici koji pomažu da lakše zaspimo

Šolja biljnog čaja u večernjim satima treba da postane ritual. Čaj koji možete sami da napavite, a koji može da smanji nivo kortizola, hormona stresa i pomoći nam da lakše utonemo u san, je takozvani “tulsi” čaj. A pravi se veoma lako. Potrebno vam je: 8 listova bosiljka, dve kašičice meda, pola kačišice zelenog kardamoma u prahu (vrsta đumbira, ima ga u prodavnicama zdrave hrane), dva i po santimetara korena običnog đumbira iseckanog na listiće, jedna kašika limunovog soka, dve i po šolje vode. Prokuvajte vodu, dodajte začine i bilje, seckani đumbir, kardamom u prahu i ostavite da provri. Neka se kuva na laganoj vatri dok se voda ne smanji na samo dve šolje. Procedite, dodajte limun i med.

Kao i ovaj, čaj od valerijane, pasiflore i kamilice su takođe napici koji umiruju, ali imaju malo drugačiji mehanizam za dobar san. Postoje elementi u pasiflori, kamilici i korenu valerijane za koje se pokazalo da donekle deluju sedativno. Valerijana može biti posebno korisna za anksioznost, zaključila je studija objavljena časopisu “Journal of Evidence-Based Integrative Medicine”.

Toplo mleko sa kurkumom

Verovatno ste čuli da čaša toplog mleka pre spavanja jeste napitak koji pomaže da lakše zaspimo. Ali mnogim ljudima toplo mleko nije ukusno i može izazvati probavne tegobe. Postoji alternative: biljno mleko – bademovo, kokosovo, ovseno… Zagrejte mleko, dodajte kašičicu začina kurkume, koja ima antiinflamatorna svojstva. Dobro promešajte, zasladite manuka medom i pospite mlevenim muškatnim oraščićem, karanfilićem i/ili cimetom. Kombinacija je antiinflamatorna, a manuka med je odličan za zdravlje creva i imuniteta.

Obična voda

Postoji razlog zašto mnogi od nas noću drže čašu vode pored kreveta: ovo piće je bez kalorija, ne sadrži dodatni šećer i održava osećaj hidratacije. Da biste dobro spavali noću, pokušajte da konzumirate više vode ranije u toku dana: ako pijete previše u satima pre spavanja, može vas probuditi usred noći nagon za mokrenjem.

Neka istraživanja sugerišu da ispijanje kiselog soka od višnje može pomoći da se zaspi, posebno ako imate nesanicu. U jednoj maloj studiji u kojoj su učestvovali odrasli stariji od 50 godina, oni koji su pili pola litra kiselog soka od višnje dva puta dnevno tokom dve nedelje postigli su dodatnih 84 minuta sna, u poređenju sa ispitanicima koji su konzumirali placebo piće, piše časpis “American Journal of Therapeutics”. U čemu je tajna? Određene hemikalije u kiselim višnjama povećavaju dostupnost triptofana, aminokiseline uključene u proizvodnju neurotransmitera serotonina, koji je povezan sa zdravim snom.

Šolja ašvagande

Ašvaganda je drevna lekovita biljka i može biti od pomoći kada je reč o boljm snu.  Ašvaganda se smatra adaptogenom, jer pomaže telu da se prilagodi i kontroliše stres. Nova istraživanja, uključujući malu studiju na 60 odraslih, objavljenu u časopisu “Cureus”, otkrila su da je uzimanje ašvagande pomoglo u smanjenju nivoa kortizola i poboljšanju kvaliteta sna. Ovaj čaj može biti posebno koristan u smanjenju nivoa anksioznosti. Ašvagandu možete pronaći u gotovim napitcima, mešavinama čaja i kao prah koji možete dodati u piće po izboru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading