BOŽJI DAR ZA ŽENE: Usporava starenje, pojavu tromba, čisti creva, čuva kosu od opadanja!
Foto: Pixabay


Namirnica koja uspešno usporava starenje, koristi za pripremu raznih testa ali i kao začin Mesu i povrću. Od semenki se čak pravi i mleko. Poznato je da su ga Asirci, Vavilonci i stari Egipćani koristili kao lek protiv ćelavosti, zujanja u ušima i išijasa, a danas je osnovni sastojak peciva, namaza i slatkiša.

Čarobne reči koje je izgovorio Ali-baba: "Sezame, otvori se!" inspirisani su mahunama susama koje se, kada seme sazre, vrlo eksplozivno otvaraju.

Jača nerve

Zbog visoke koncentracije fitosterola, koji je hemijski sličan holesterolu, moćan je regulator masti u krvi.

Pored toga, fitosteroli mogu smanjiti rizik od raka i poboljšati imunitet. Susamovo ulje je idealno za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, a zbog lecitina, koji veoma pozitivno utiče na naš nervni sistem, preporučuje se kod osećaja umora, depresije, a dokazano je da prisustvo magnezijuma smanjuje migrenu. glavobolje i normalizuje san.

Čistač organa za varenje

Iako je teško za stomak, treba ga jesti, ali povremeno kod onih koji imaju osetljiv stomak jer je veoma uspešan čistač organa za varenje. Možete ih pržiti ili tostirati na laganoj vatri. Pored toga, veoma je efikasan kod zatvora, nepravilne stolice i uklanjanja svih crevnih parazita. Nema boljeg leka za hemoroide od paste koju samo možete da napravite: pomešajte kašiku mlevenog susama sa dve kašike vode i kašičicom putera i namažite tost.

Čuva kosti i kožu

Efikasan je kod zapaljenja i bolova kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, ali se onima koji nemaju dovoljno kalcijuma u organizmu savetuje da konzumiraju mešavinu od dve kašike susama i 50 mililitara jogurta. Ovo jedite svako jutro na prazan stomak. Susam je dobar i za kožu jer sprečava stvaranje bakterija, gljivica i akni, a pored toga stimuliše rad hormona kože, efikasno smanjuje ožiljke, tretira suvu i uspešno štiti osetljivu kožu.

Neizbežno u trudnoći

To je na više načina korisna hrana za zdravlje žena. Pokazalo se da kalcijum u susamu smanjuje bol i grčeve u glatkim mišićima i ublažava probleme sa PMS-om. Veoma je važan u ishrani trudnica jer ima čak sedam puta više kalcijuma od mleka. Susam sadrži dijetalna vlakna koja značajno pomažu kod zatvora, koji se veoma često javlja tokom trudnoće, a preporučuje se mlevenje.

Dodatak svim jelima

Namirnica koja uspešno usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnim, afričkim i azijskim kuhinjama, ali se koristi širom sveta za pripremu raznih peciva i kolača. U Americi se široko koristi kao začin za meso i povrće, a susamovo ulje se koristi kao zamena za maslinovo ulje i koristi se za pravljenje margarina. Tahini je nadaleko poznat, to je pasta koja se priprema mlevenjem prženih semenki. Čak se i mleko pravi od semena.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading