KAD TELO ŽUDI ZA HRANOM Vreme kada jedemo utiče na mršavljenje - Idealan raspored obroka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji su večerali u 21 sat imaju veći šećer u krvi sledećeg jutra od onih koji su poslednji put jeli u 18 časova, dok je druga studija pokazala da sposobnost tela da sagoreva kalorije može biti niža noću nego tokom dana. 

Interval je 3-4 sata

U novoj studiji, istraživači su otkrili da jedenje kasno uveče povećava glad i istovremeno smanjuje količinu energije koja se koristi dok ste budni.

"Vreme obroka je jedan od najvažnijih faktora u kontroli težine. Nalazi ove studije pokazuju koliko je važno održavati stabilnu brzinu metabolizma doslednim jedenjem u redovnim intervalima. Razmak od tri do četiri sata između obroka je i dalje idealan za održavanje šećera u krvi na normalnom nivou, kao i za održavanje metabolizma konstantnom brzinom", kaže dijetetičar Ketrin Gervaćo.

Jedenje obroka u kasnim satima, kako je dokazano u studiji, utiče na prirodnu funkciju hormona u telu, tačnije grelina i leptina.

Hormon gladi

"Grelin je u narodu poznat kao 'hormon gladi' jer podstiče apetit. Stoga, kada je stomak prazan, nivo grelina se povećava. Leptin je, pak, odgovoran za osećaj sitosti. Studija navodi da kasniji obroci smanjuju nivo leptina, što znači da je smanjen 'osećaj sitosti'. Kada se to dogodi, telo može prirodno da žudi za više hrane u kratkom roku", objašnjava Ketrin.

Svaka osoba ima različitu brzinu metabolizma. Zbog toga je svakoj osobi potreban drugačiji dnevni unos kalorija i odnos makronutrijenata. Pored pravilnog planiranja obroka, najbolji način da smršate (ili da sprečite rizik od gojaznosti) jeste da jedete dobro izbalansiranu ishranu u redovnim, doslednim intervalima, zaključila je dijetetičarka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading