Očistite organizam od viška masti i šećera: Recepti za tri prirodna napitka
Foto: Pixbay

Čišćenje organizma u cilju mršavljenja ili zbog preterivanja u masnoj i slatkoj hrani može da bude uspešno uz nekoliko „napravi sam“ prirodnih napitaka. Čak i ako nemate nameru da skinete neki kilogram, detoksikacija organizma se, po rečima stručnjaka, preporučuje s vremena na vreme kako bismo olakšali telu i organima da bolje funkcionišu. Ovaj prirodni tretman posebno je koristan za organizam posle perioda kada smo jeli dosta jake i slatke hrane, kao što je, na primer, vreme slava u našim krajevima tokom jeseni.

Sok od krastavca i limuna

Za ovaj napitak potreban je svež salatni krastavac i nekoliko svežih limuna. Oljuštite krastavac i u sokovniku napravite 750 ml soka od krastavca. Iscedite nekoliko limuna kako biste dobili 250 ml limunovog soka. Oba soka pomešajte i stavite i staklenu flašu ili bokal. Ovaj sok najbolje je piti na prazan želudac ili 20 minuta pre jela. Ukoliko niste navikli da pijete sokove, ovaj tretman čišćenja organizma počnite da primenjujete uz jednu čašu napitja na dan. Nutricionisti podsećaju da sokovi od voća i povća mogu da se mešaju sa jogurtom ili surutkom, a svaki sok može da se pretvori u supernapitak ako mu se doda kašika ulja od  semenki lana bogatog omega-3 masnim kiselinama.

Napitak od zelenog čaja i limuna

Za ovaj napitak potrebna je voda, kesica zelenog čaja i 1/4 limuna. Prokuvajte šolju vode i stavite u nju kesicu zelenog čaja. Dodajte sok od četvrtine limuna. Napitak popijte dok je vruć/topao. Prednosti ovog prirodnog napitak su što je zeleni čaj dobar izvor katehina, odnosno dijetetskih polifenola koji deluju protiv masnoća. Poznato je da limun pomaže u procesu skidanja kilograma zbog prisustva vitamina C – antioksidansa koji potpomaže  varenje. Takođe je poznato da limun ima diuretička svojstva, koja pomažu u detoksikaciji tela i mogu pomoći da se masti brže sagorevaju.

Sok od pomorandže i šargarepe

Za sok uz koji, sim što možete da očistite organizam, možete i da smršate, potrebno je:

  • jedna pomorandža
  • jedna šargarepa
  • kašika meda
  • lišće svežeg korijandera
  • voda
  • led (po želji).
  • Narežite šargarepu i oljuštite pomorandžu. Isecite ih u sokovniku i dodajte kašiku meda. Na kraju stavite malo listova korijandera i malo vode. Dobro sve promešajte. Pre ispijanja soka možete da dodate led, ako želite. Prednosti ovog soka su te što je šargarepa bogata beta-karotenom i prepuna je vlakana, a zna se da hrana bogata vlaknima povećava sitost i smanjuje osećaj gladi. Ovako se smanjuje apetit, što dovodi do gubitka težine. Pomorandže su prepune vitamina C, a adekvatan nivo vitamina C olakšava sagorevanje više masne mase. Vitamin C je obrnuto povezan sa telesnom masom. Takođe, sok od pomorandže sadrži malo kalorija i nema masti, što ga čini odličnim izborom ako želite da smršate.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading