Otvorite oči! Ako primetite ovo na jajima odmah ih bacite
Foto: Shutterstock

Zašto je dobro jesti jaja

Neki smatraju da su jaja dobar oblik prevencije od razvoja bolesti jer jačaju imunološki sistem koji se bori protiv virusa i infekcija. Mnogi tvrde da svakodnevna konzumacija jaja nije zdrava, ali to nije istina. Jedina je istina da treba biti umeren.

Naime, jaja predstavljaju najčešći oblik proteina (belance) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalan nivo holesterola ne biste smeli da jedete više od dva jaja dnevno – opasnosti holesterola se kriju u žumancu. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog holesterola koji pomaže da se reguliše nivo onog lošeg. Žumance takođe sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.

Ipak treba paziti da im nije istekao rok trajanja kako biste izbegli zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA), savetuje da je potrebno zaštititi se i proveriti da li je jaje pokvareno pre konzumacije.

Evo kako ćete otkriti da ih treba baciti…

Promena boje belanca

Ako je belance poprimio nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savetuju stručnjaci iz USDA-e. Promena u boji, koliko god suptilna bila, može javljati da se radi o pokvarenoj namirnici radi bakterije Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.

„Ova bakterija stvara pigment u belancetu jajeta, pa ako primetiti da belance nema vama poznatu boju, bacite ga“, savetuju stručnjaci iz Centra za bezbednost.

Pseudomonas bakterija može uzrokovati i druge vidljive promene

Osim te boje belanca, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge vidljive promene. Dakle, može se raditi o promeni mirisa, a belance može poprimiti i zelenkastu boju.

Komentari (0)

Loading