Volodomir Zelenski
Foto: Alo/Tanjug

 

 Kako prenosi Kijev independent, umesto fokusiranja na svih deset oblasti Ukrajininog desetopunktnog mirovnog plana, delegacije na samitu su razmatrale tri tačke: nuklearnu sigurnost, bezbednost snabdevanja hranom i potpuni povratak ratnih zarobljenika i civila koje drži u zarobljeništvu Rusija. "Sledeći koraci uključuju održavanje tematskih razgovora o svakoj tački na nivou ministara i savetnika.

Već imamo signale za organizaciju sastanaka iz više zemalja", napisao je na Fejsbuku zamenik šefa kancelarije predsednika Volodimira Zelenskog, Igor Žovka. Prema Žovki, Francuska, Češka, Turska, Kenija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Poljska, Kanada, Katar, Čile, Finska, Holandija, Nemačka i Velika Britanija signalizirale su spremnost da učestvuju u razgovorima.

Nakon tematskih sastanaka, "izlazimo na drugi samit koji bi trebalo da postavi temelje trajnog i pravednog mira", napisao je on. Mirovni samit u Ukrajini održan je ovog vikenda u Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije pozvana na skup.

Rat u Ukrajini izaziva "ljudske patnje i razaranja velikih razmera", ali za put ka miru je potrebno učešće svih strana, navodi se između ostalog u završnom saopštenju nakon globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading