NEMAČKI MEDIJI SAOPŠTAVAJU UŽASNE VESTI Ako se situacija za Ukrajinu primetno pogorša...
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

List navodi da su na marginama konferencije o spoljnoj i bezbednosnoj politici u Talinu prošle nedelje predstavnici baltičkih zemalja „upozorili“ Nemačku na posledice njene politike u vezi sa sukobom u Ukrajini.

„Ako Rusima uspe strateški prodor na istoku Ukrajine, jer Zapad nerado pomaže Kijevu, situacija se može naglo pogoršati. U tom slučaju, baltičke zemlje i Poljska neće čekati da se ruske snage rasporede na njihovim granicama, upozoravaju baltički političari – one će same poslati trupe u Ukrajinu“, ističe se u članku, prenosi Sputnjik.

Prema njihovim rečima, na taj način će NATO postati strana u sukobu, a upravo toga se plaše nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džozef Bajden.

Šolc je u nedelju izjavio da se protivi reviziji pravila za upotrebu nemačkog oružja od strane Ukrajine i davanju mogućnosti Kijevu da izvodi napade na rusku teritoriju. Kancelar je ranije više puta naglašavao da Berlin ne želi da sukob Rusije i Ukrajine preraster u sukob između Rusije i NATO-a.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za „Ekonomist“ rekao da Alijansa ne namerava da šalje trupe u Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je retorika Pariza i Londona u vezi sa mogućnošću slanja vojnika u Ukrajinu opasna. U Kremlju su takođe naveli i da su obratili pažnju na Makronove reči da se u Evropi razmatrala tema slanja vojnika, kao i da je Moskvi dobro poznat njegov stav o nanošenju „strateškog poraza“ Rusiji.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading