Putin sa novim ruskim liderima
Foto: AP/AP/Tanjug

Ukrajinske vlasti progresivno zatvaraju vrata ruskim medijima od 2014. godine, zabranjujući sve glavne TV kanale. Nakon početka vojne kampanje Moskve u februaru 2022. godine, Kijev je većinu ruskih medijskih sadržaja proglasio zabranjenim.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski konsolidovao je sve medije u zemlji pod državnim okriljem, pozivajući se na vanredno stanje uvedeno nakon što je počeo oružani sukob sa Moskvom.

Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine objavila je u četvrtak na svom Telegram kanalu da je Vlada izdvojila sredstva  „za izgradnju sistema za blokiranje emitovanja neprijateljskih TV i radio kanala na pograničnim teritorijama. ”

Nove mere će pomoći u smanjenju „uticaja ruske propagande na ukrajinsko stanovništvo“ i povećanju „nivoa informacione bezbednosti Ukrajine“, objasnili su zvaničnici.

Očekuje se da će sistem ometanja pokriti devet regiona, uključujući Kijev, Harkov i Odesu.

Prošle nedelje, Odbor za slobodu govora ukrajinskog parlamenta pozvao je na zabranu šifrovane platforme za razmenu trenutnih poruka Telegram, opisujući je kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Još u novembru, Aleksej Danilov, predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine, tvrdio je da aplikaciju treba zabraniti zbog ruskih „ sistema uticaja“ koji tamo deluju.

Nakon što je Moskva pokrenula vojnu akciju protiv susedne zemlje, većina evropskih zemalja je takođe blokirala ruske medije da emituju program na svojim teritorijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aleksandar B.

08.03.2024 18:42

To jasno pokazuje da su zapadne zemlje diktature gde sloboda misli o govora ne postoji.