Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Ukrajinska vojska sinoć je dronovima napala Krim, a ruska PVO je saopštila da su oborili 38 bespilotnih letelica.

Zabeleženi napadi na Hersonsku oblast, Dnjepar i Odesu. Kod Avdejevke uništen i treći tenk "abrams", američke proizvodnje.

Ruske trupe su tokom dana granatirale oblast Korabeljni u Hersonu sa privremeno okupirane leve obale Dnjepra, pogađajući stambene zgrade, saopštavaju ukrajinske vlasti. 

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kličko Zelenskom nije oprostio "veliku grešku"

Kličko je žestoko kritikovao Zelenskog u intervjuu za italijanski medij

Ruska posada lovca-bombardera Su-34 napada uporišta Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana (VIDEO)

Snimak objavilo Ministarstvo obrane Rusije.

 

 

Litvanija će učestvovati u inicijativi Češke za kupovinu pomoći Ukrajini

Litavnija će zajedno sa Češkom učestvovati u inicijativi kupovine municije za Ukrajinu, izjavila je danas litvanska premijerka Ingrida Šimonite.


Ona nije navela koliko sredstava će Litvanija izdvojiti za pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

Prethodno je Češki premijer Petr Fijala poručio da postoji samo jedan put ka miru, a to je da se ''spreči agresor da ostvari svoje ciljeve''.

SAD produžile sankcije Rusiji na godinu dana zbog rata u Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden produžio je na godinu dana određene sankcije Rusiji uvedene zbog situacije u Ukrajini, prenosi TASS, pozivajući se na dokument objavljen na sajtu Bele kuće.

Reč je o restriktivnim merama koje su prema Rusiji primenile aktuelna administracija 21. februara 2022. godine, prethodna administracija Donalda Trampa 20. septembra 2018. i administracija 44. predsednika SAD Baraka Obame u martu i decembru 2014. u vezi sa Krimom.

"Sve ove sankcije moraju ostati na snazi i nakon 6. marta 2024. godine. Akcije i politike koje se bave ovim izvršnim naredbama i dalje predstavljaju neuobičajenu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u dokumentu.

Francuska poražena od Rusije bez ispaljenog metka

Makron sad priča da neće slati trupe u Ukrajini

Poljska kupuje od Švedske protivtenkovske bacače granata za 1,6 milijardi dolara

Poljska je potpisala sporazum kojim će kupiti protivtenkovske bracače granata od švedskog "Saba", a ceo posao košta oko 1,63 milijardi dolara, saopštio je poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš.

Ove godine Poljska će potrošiti oko četiri odsto BDP na odbranu, dok pokušava da ojača oružane snage nakon ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

"Poljske oružane snage će dobiti protivtenkovske granate proizvedene u Švedskoj i mi smo odvojili novac za to", rekao je Kosinijak - Kamiš na konferenciji za novinare, dodajući da se to oružje pokazalo efikasnim u Ukrajini.

"POSLE AVDEJEVKE, RUSI KREĆU NA OVAJ GRAD" Nemački general izneo prognozu

Nakon zauzimanja Avdejevke, sledeći cilj ruske vojske će biti Harkov, izjavio je bivši predsednik Vojnog komiteta NATO-a, penzionisani general Bundesvera Harald Kujat u intervjuu za YouTube kanal Die Weltwoche.

Ruski bombarderi gruvaju

Ruski lovci-bombarderi Su-34 napali su vazdušnim bombama FAB-500 uporište i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine na kasnolimanskom pravcu, saopšteno je rusko Ministarstvo odbrane.


Kako se ističe, ciljevi su uništeni, posade su se bezbedno vratile na poletni aerodrom.

Supersonični lovci-bombarderi Su-34, koji su u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, svakodnevno izvršavaju misije uništavanja neprijateljskih položaja i objekata.

Gerapetrit: Grčka neće slati svoje trupe u Ukrajinu

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetrit izjavio je danas da Grčka neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

"U Parizu su razmatrani načini da se poveća pomoć Kijevu, ali želim da pojasnim da za Grčku ne postoji opcija o slanju trupa", rekao je Gerapetrit u intervjuu listu "Ta Nea", odgovarajući na pitanje da li zaista postoji mogućnost slanja evropskih trupa u Ukrajinu.

Gerapetrit je rekao da su prošlog avgusta Grci ugostili predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Atini i izrazili podršku evropskoj perspektivi njegove zemlje, a nedavno su organizovali i međunarodnu konferenciju o rekonstrukciji Ukrajine u Ministarstvu spoljnih poslova zajedno sa Evropskom investicionom bankom, na kojoj su procenili načine za obnovu zemlje, prenele su RIA Novosti.

Ukrajinski centar: FSB regrutuje Ukrajince u Pridnjestrovlju

Državljane Ukrajine koji su ilegalno prešli granicu sa Pridnjestrovskom Republikom Moldavijom (PMR) regrutuju predstavnici Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije, saopštio je Centar nacionalnog otpora na Telegram kanalu.

"Od građana koji su ilegalno prešli granicu sa Pridnjestrovljem pokušavaju da izvuku informacije o vojnim objektima i uređenju graničnog dela Ukrajine sa PMR-om. Pribegavajući ucenama, oni su primorani da stalno rade kao slobodnjaci i doušnici, inače im preti vraćanje u Ukrajinu", navodi se u saopštenju Centra, prenosi Ukrinform.

Eksplozije na Krimu, Moskva navodi da je oborila 38 dronova

 Nekoliko eksplizija uzdrmalo je Krim, nakon ukrajinskog napada u kojem je, kako tvrde ruski zvaničnici, ruska protivvazdušna odbrna oborila 38 dronova.

Most koji spaja Krim sa Rusijom privremeno je zatvoren, a napad je došao u trenutku kada Ukrajina apeluje na saveznike da pojačaju dostavu oružja, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Ruske trupe su nedavno napredovale u Ukrajini, a Kijev se bori da održi svoje snage na sadašnjim linijama fronta uz pomoć oružja sa Zapada.

Zelenski: Zapad da pokaže političku volju ili će svet videti veliku sramotu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zapadne partnere da pokažu političku volju kako bi se Ukrajini obezbedile potrebne vojne zalihe, da ne bi bila ispisana ''jedna od najsramnijih stranica istorije''.

Kako navodi Rojters, Zelenski, vidno ljut, u večerašnjem obraćanju je rekao da svet treba da "deluje odlučno" kako bi obezbedio da rat postane "beznadežan" poduhvat za ruskog predsednika Vladimira Putina koji, kako je rekao, "želi samo rat i smrt".

"Oni moraju osetiti do maksimuma da postoji sila koja uništava one koji uništavaju život. Mi to možemo da ostvarimo. Svaki od naših partnera zna šta je potrebno. Glavna stvar je politička volja da se ovo realizuje, da se obezbedi nivo snabdevanja koji će pomoći'', rekao je Zelenski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading